Mięso z truskawkami karmelizowanymi
Z truskawkami możesz przyrządzić wytrawne dania na obiad lub kolację. Zobacz, z czym najlepiej je łączyć i podawać.
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj sos sojowy, miód i olej. Dodaj drobno posiekany czosnek, mielony pieprz oraz chili.
2. Mięso obtocz w marynacie, przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie przełóż do naczynia żaroodpornego, polej marynatą, przykryj i piecz w temperaturze 180°C ok. godzinę.
3. W rondlu roztop masło. Dodaj pokrojone na połówki truskawki i zasyp brązowym cukrem. Powoli mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj ziarna pieprzu i gotuj na wolnym ogniu, aż woda z truskawek nieco odparuje. Upieczone mięso lekko przestudź, pokrój na plastry i polej gorącym sosem.
Zobacz także: