Migdałowa Pani Walewska
Migdały to nie tylko pyszny, ale także zdrowy dodatek do ciast. Warto po nie sięgać jak najczęściej.
Składniki
na ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g masła
- 6 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
- 120 g płatków migdałowych
na bezę
- 6 białek
- szczypta soli
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
na krem
- 500 ml mleka (2 szklanki)
- 3 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 3-5 kropli aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj. Następnie dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż na około 30 minut do lodówki.
2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając, partiami dosypuj cukier. Pod koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną.
3. Połowę ciasta rozwałkuj na placek i wylep nim dno formy o wymiarach 25 x 33 cm, wyłożonej pergaminem. Posmaruj 1/2 dżemu. Pokryj 1/2 bezy. Posyp 1/2 płatków migdałowych. Piecz ok. 40 min w 160°C. Tak samo przygotuj i upiecz drugi placek.
4. Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrem. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną, po czym dodaj do gotującego się mleka. Gotuj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na puch. Ucierając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Na końcu wmieszaj aromat migdałowy. Upieczone placki przełóż kremem. Wstaw do lodówki do stężenia.
Zobacz także: