Migdałowa Pani Walewska

Migdały to nie tylko pyszny, ale także zdrowy dodatek do ciast. Warto po nie sięgać jak najczęściej.

Do tego ciasta świetnie pasuje także dżem wiśniowy.
Do tego ciasta świetnie pasuje także dżem wiśniowy.123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych

na bezę

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

na krem

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 3-5 kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj. Następnie dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż na około 30 minut do lodówki.

2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając, partiami dosypuj cukier. Pod koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną.

3. Połowę ciasta rozwałkuj na placek i wylep nim dno formy o wymiarach 25 x 33 cm, wyłożonej pergaminem. Posmaruj 1/2 dżemu. Pokryj 1/2 bezy. Posyp 1/2 płatków migdałowych. Piecz ok. 40 min w 160°C. Tak samo przygotuj i upiecz drugi placek.

4. Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrem. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną, po czym dodaj do gotującego się mleka. Gotuj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na puch. Ucierając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Na końcu wmieszaj aromat migdałowy. Upieczone placki przełóż kremem. Wstaw do lodówki do stężenia.

Zobacz także:

Deser bananowy z migdałamiStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas