Reklama

Migdałowa Pani Walewska

Migdały to nie tylko pyszny, ale także zdrowy dodatek do ciast. Warto po nie sięgać jak najczęściej.

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (450 g)
  • 120 g płatków migdałowych

Składniki na bezę

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem

  • 500 ml mleka (2 szklanki)
  • 3 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
  • 3-5 kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i posiekaj. Następnie dodaj żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, zawiń w folię i włóż na około 30 minut do lodówki. 

2. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając, partiami dosypuj cukier. Pod koniec wmieszaj mąkę ziemniaczaną. 

3. Połowę ciasta rozwałkuj na placek i wylep nim dno formy o wymiarach 25 x 33 cm, wyłożonej pergaminem. Posmaruj 1/2 dżemu. Pokryj 1/2 bezy. Posyp 1/2 płatków migdałowych. Piecz ok. 40 min w 160°C. Tak samo przygotuj i upiecz drugi placek. 

Reklama

4. Jedną szklankę mleka zagotuj z cukrem. Drugą wymieszaj z żółtkami oraz mąką pszenną i ziemniaczaną, po czym dodaj do gotującego się mleka. Gotuj do czasu, aż budyń zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia, przykryj folią i odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na puch. Ucierając, dodawaj po łyżce wystudzonego budyniu. Na końcu wmieszaj aromat migdałowy. Upieczone placki przełóż kremem. Wstaw do lodówki do stężenia.

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy