Migdałowe magdalenki
Lubicie do popołudniowej kawy zjeść ciasteczka. Te pasują doskonale i mają mało kalorii.
1. Masło stopić, wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasnokremową masę. Do masy jajecznej dodać skórkę z cytryny.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z mielonymi migdałami i porcjami wsypywać do ucieranych składników. Dodać masło, wymieszać. Ciasto odstawić pod przykryciem na godzinę w chłodne miejsce. Przełożyć do szprycy cukierniczej z okrągłym otworem.
2. Foremki (dwie, po 12 wgłębień) posmarować tłuszczem. Do każdego wgłębienia wcisnąć porcję ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10-12 minut.
Ciasteczka delikatnie wyjąć z foremek, przełożyć na kratkę kuchenną, odstawić do wystudzenia. Przed podaniem delikatnie oprószyć cukrem pudrem.