Migdałowo–czekoladowy torcik
1. 100 g gorzkiej czekolady ścieramy na drobnej tarce. 80 g masła ucieramy z 80 g cukru i cukrem waniliowym. Żółtka łączymy z maślaną masą. Dodajemy śmietanę, migdały, startą czekoladę, proszek do pieczenia, mieszamy, by składniki się połączyły. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy do ciasta. Tortownicę smarujemy tłuszczem, posypu jemy mąką, przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy 25-30 minut w 180ºC, studzimy.
2. Mleko zagotowujemy z łyżką kakao, 50 g cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczony w mleku budyń, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 150 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. 250 g masła ucieramy, stopniowo dodajemy rozpuszczoną czekoladę i budyń. Miksujemy, aż powstanie puszysty krem.
3. Ciasto przekrawamy na pół. Na dolny blat wykładamy 1/2 kremu, przykrywamy drugim blatem. Całość smarujemy kremem. Wstawiamy do lodówki.