Mini Pavlova
Masz ochotę na chwilę słodkości? Wypróbuj przepis na urocze, efektowne mini deserki z bezą i owocami.
Sposób przygotowania:
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, jeszcze chwilę ubijać.
2. Masę bezową wykładać łyżką w odstępach (ok. 3 cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować 4 dość grube placki o średnicy 10 cm. W środku każdego zrobić małe wgłębienie. Łyżeczką dodatkowo uformować 4 małe bezy.
3. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, natychmiast zmniejszyć temp. do 100°C, piec 1 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika, ale zostawić bezy w środku do ostygnięcia.
4. Maliny opłukać, połowę zmiksować z cukrem pudrem na mus. Śmietanę ubić na sztywno, dodając syrop do zabarwienia, krem wyłożyć na bezy. Udekorować malinami i pokrojonymi figami, polać musem z malin, nałożyć małe bezy.
Zobacz także: