Reklama

Mini Pavlova

Masz ochotę na chwilę słodkości? Wypróbuj przepis na urocze, efektowne mini deserki z bezą i owocami.

Składniki

  • 4 białka
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • sól

Składniki na wierzch

  • 1/2 l śmietany 36 proc.
  • po 20 dag świeżych malin i fig
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka syropu z malin lub z porzeczek

Sposób przygotowania:

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną, jeszcze chwilę ubijać. 

2. Masę bezową wykładać łyżką w odstępach (ok. 3 cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować 4 dość grube placki o średnicy 10 cm. W środku każdego zrobić małe wgłębienie. Łyżeczką dodatkowo uformować 4 małe bezy. 

3. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, natychmiast zmniejszyć temp. do 100°C, piec 1 godz. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika, ale zostawić bezy w środku do ostygnięcia. 

Reklama

4. Maliny opłukać, połowę zmiksować z cukrem pudrem na mus. Śmietanę ubić na sztywno, dodając syrop do zabarwienia, krem wyłożyć na bezy. Udekorować malinami i pokrojonymi figami, polać musem z malin, nałożyć małe bezy. 

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy