Miniaturowa kuzynka kapusty
Brukselka jest skrzyżowaniem jarmużu z kapustą. Wyczarujesz z niej znakomite dodatki do obiadu albo samodzielne dania.
Składniki na 2-3 porcje: 50 dag brukselki, 2-3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 600 ml mleka, 1 żółtko, 10 dag startego sera żółtego, np. gouda, cukier, sól, pieprz.
Brukselkę umyj i usuń wierzchnie liście. Odetnij twarde końce, a w głąbie każdej zrób nacięcie w kształcie litery x. W garnku zagotuj wodę, dolej 100 ml mleka, posól i dodaj 1/2 łyżeczki cukru. Włóż brukselkę i gotuj 5-7 minut bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie wrzuć ją do lodowatej wody (dzięki temu zachowa apetyczny kolor) i osącz.
W rondelku roztop 1 łyżkę masła. Powoli, ciągle mieszając, wsyp mąkę i smaż 1-2 minuty. Następnie wlej pozostałe mleko, gotuj całość ok. 10 minut, ciągle mieszając, by sos się nie przy-palił. Rondelek zestaw z ognia, dodaj żółtko oraz połowę startego sera, wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim brukselkę i zalej sosem. Wierzch posyp pozostałym star-tym serem. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 200° C
Składniki na 4 porcje: 50 dag brukselki, 50 dag ziemniaków, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 2 l bulionu wołowego, drobiowego lub warzywnego, 1-2 łyżki oleju, 4-5 łyżek kwaśnej śmietany do zupy 18 proc., sól, pieprz. Ponadto: 3-4 kromki bułki wrocławskiej, 1-2 łyżki masła.
Ziemniaki obierz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Z umytej brukselki usuń wierzchnie liście i odetnij z niej twarde końce. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Gdy będzie bardzo gorący, zeszklij na nim cebulę. Dodaj do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż całość jeszcze ok. 2 min. Do garnka wlej bulion, dodaj przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem, listki laurowe, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu. Podgrzej, a gdy zacznie wrzeć - dodaj ziemniaki i brukselkę. Garnek przykryj pokrywką, całość gotuj na niezbyt dużym ogniu ok. 20 min, aż warzywa zmiękną. Do kubeczka wlej śmietanę, dodaj do niej 3-4 łyżki gorącej zupy, starannie wymieszaj. Przelej do garnka z zupą, podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Kromki bułki pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor, często mieszając. Zupę przelej do miseczek lub na talerze. Każdą porcję posyp przygotowanymi grzankami.
Składniki na 4 porcje: 40-50 dag karkówki lub schabu, 70 dag brukselki, 1 strąk czerwonej papryki, 1 strąk papryczki chili, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki mleka, 1/2 pęczka szczypiorku, olej do smażenia, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz.
Mięso umyj i osusz. Pokrój w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Paprykę słodką i chilli przekrój, usuń gniazda nasienne, opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Brukselkę obierz z wierzchnich liści, usuń twarde końcówki, a głąby natnij na krzyż. Wrzuć ją do osolonej wrzącej wody z dodatkiem cukru i mleka. Gotuj 5-7 min, powinna być miękka ale jędrna.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju.Włóż mięso, smaż,aż się zrumieni. Przełóż je do miseczki i przykryj. Na tej samej patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i zeszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone obie papryki. Smaż,często mieszając, ok. 10 minut. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Ułóż w nim ugotowaną brukselkę, na niej ułóż mięso i przesmażone warzywa. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180° C. Przełóż na półmisek, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Składniki na 2-3 porcje: 6 jajek, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 30 dag brukselki, 1 łyżka startego żółtego sera, 1-2 łyżki masła, 100 ml mleka, cukier, sól, pieprz.
Brukselkę obierz z zewnętrznych liści, odkrój twarde końcówki i opłucz pod bieżącą wodą. Końcówki głąba natnij na krzyż, dzięki temu brukselka szybciej się ugotuje. Do wrzącej osolonej wody dodaj mleko i 1/2 łyżeczki cukru. Wrzuć brukselkę, gotuj 5-10 minut, aż stanie się miękka. Odcedź i przestudź.
Jajka wbij do miski, roztrzep widelcem lub trzepaczką. Dodaj starty żółty ser, dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę. Dodaj brukselkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek,smaż 2-3 min. Na to wylej rozmącone jajka. Zmniejsz ogień, patelnię przykryj pokrywką. Gdy wierzch omletu się zetnie, przełóż go na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 2 minuty.
Rada: Brukselkę można również zamarynować. Do garnka wlej 3 szklanki wody, 1 szklankę octu spirytusowego (10 proc), dodaj 1 łyżkę soli oraz po 1 łyżeczce ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i kminku. Wszystko zagotuj i odstaw na minimum 8 godz. Z brukselki (1 kg) usuń wierzchnie liście, umyj ją i włóż na 2 minuty do wrzątku a następnie przelej zimną wodą, by nie straciła koloru. Włóż do słoików i zalej gorącą marynatą. Słoiki dokładnie zakręć i pasteryzuj 25 min.