Minikanapeczki z żurawiną
Małe kanapki z żurawiną świetnie się sprawdzą na przyjęciach dla dzieci.
Składniki
- 20 dag konfitury żurawinowej
- czerwona cebula
- 100 ml octu jabłkowego
- 2 jabłka
- pół szklanki soku z pomarańczy
- po pół łyżeczki cynamonu i imbiru
- szczypta chili
- chleb tostowy
- 10 dag pasztetu
- 2 łyżki żelatyny
- 3/4 szklanki cukru
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i jabłka obierz, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do garnka i dodaj ocet jabłkowy, sok z pomarańczy i cukier. Całość gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Dopraw do smaku i połącz z konfiturą żurawinową i rozpuszczoną żelatyną. Odstaw do lodówki.
2. Z tostowych kromek wykrój krążki. Na każdym kawałku ułóż wycięte z galaretki kółko i przykryj drugim krążkiem pieczywa. Na wierzch, za pomocą szprycy cukierniczej, dekoracyjnie wyciśnij pasztet. Przed podaniem każdą porcję udekoruj listkami pietruszki i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.
Zobacz także: