Minipizze z kurkami
O tej porze roku kurki są delikatniejsze niż te zbierane jesienią. Wystarczy dodać do nich trochę masła, soli i śmietany, aby wydobyć wspaniały smak. Wykorzystajcie je w tartach, zupach i muffinkach.
Składniki
- 1/5 kostki drożdży
- sól
- 1,5 szkl. mąki
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- łyżka oliwy
dodatkowe
- 200 g podsmażonych kurek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 2 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki tartej mozzarelli
- łyżeczka suszonego oregano
- sól
- listki bazylii
Sposób przygotowania:
1. Zalej drożdże ciepłą wodą. Dodaj mąkę, szczyptę soli i oliwę. Zagnieć ciasto. Podziel je na sześć części.
2. Wymieszaj passatę pomidorową z jogurtem naturalnym, szczyptą soli i oregano. Pizzę posmaruj sosem.
3. Każdą z nich posyp porcją tartej mozzarelli. Na serze ułóż kurki oraz przekrojone pomidorki.
4. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C. Włóż pizzę na około 8 minut, aż ser się roztopi. Upieczone danie udekoruj listkami bazylii.
Zobacz także: