Reklama

Reklama

Minipizze z kurkami

O tej porze roku kurki są delikatniejsze niż te zbierane jesienią. Wystarczy dodać do nich trochę masła, soli i śmietany, aby wydobyć wspaniały smak. Wykorzystajcie je w tartach, zupach i muffinkach.

Składniki

  • 1/5 kostki drożdży
  • sól
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • łyżka oliwy

Składniki dodatkowe

  • 200 g podsmażonych kurek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki tartej mozzarelli
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

1. Zalej drożdże ciepłą wodą. Dodaj mąkę, szczyptę soli i oliwę. Zagnieć ciasto. Podziel je na sześć części. 

2. Wymieszaj passatę pomidorową z jogurtem naturalnym, szczyptą soli i oregano. Pizzę posmaruj sosem. 

3. Każdą z nich posyp porcją tartej mozzarelli. Na serze ułóż kurki oraz przekrojone pomidorki. 

4. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni C. Włóż pizzę na około 8 minut, aż ser się roztopi. Upieczone danie udekoruj listkami bazylii.

Zobacz także:

Tele Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy