Reklama

Minipizze z warzywami

Jako nadzienie do pizzy można też wykorzystać pieczarki pokrojone w plasterki.

Składniki na ciasto

  • 30 dag mąki pszennej,
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3/4 szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju, np. słonecznikowego.

Składniki dodatkowe

  • 2-3 marchewki,
  • 20 dag brokułów,
  • 1 por,
  • 20 dag sera mozzarella,
  • listki świeżej bazylii,
  • sól

Przygotowanie:

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp drożdże oraz sól, wymieszaj. Stopniowo dolewając wodę oraz olej, zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 min, by wyrosło.

Marchewki obierz, umyj pokrój w ćwiartki. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w półtalarki. Brokuły umyj, podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć marchewki, gotuj ok. 5 minut. Następnie dodaj brokuły i gotuj 5-6 minut. Na koniec wrzuć pokrojonego pora, wszystko gotuj jeszcze 2 minuty. Warzywa osącz na sicie i wystudź.

Reklama

Wyrośnięte ciasto podziel na równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcz dłonią i uformuj z niego owalny placek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego placka posyp niewielką ilością sera, rozłóż warzywa, wierzch posyp pozostałym serem. Piecz 8-10 min w temp. 180°C. Udekoruj listkami bazylii.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy