Minipizze z warzywami
Jako nadzienie do pizzy można też wykorzystać pieczarki pokrojone w plasterki.
Przygotowanie:
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp drożdże oraz sól, wymieszaj. Stopniowo dolewając wodę oraz olej, zagnieć elastyczne, gładkie ciasto. Przełóż je do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 min, by wyrosło.
Marchewki obierz, umyj pokrój w ćwiartki. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz pod bieżącą wodą, pokrój w półtalarki. Brokuły umyj, podziel na różyczki. W dużym garnku zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć posól, wrzuć marchewki, gotuj ok. 5 minut. Następnie dodaj brokuły i gotuj 5-6 minut. Na koniec wrzuć pokrojonego pora, wszystko gotuj jeszcze 2 minuty. Warzywa osącz na sicie i wystudź.
Wyrośnięte ciasto podziel na równe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszcz dłonią i uformuj z niego owalny placek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego placka posyp niewielką ilością sera, rozłóż warzywa, wierzch posyp pozostałym serem. Piecz 8-10 min w temp. 180°C. Udekoruj listkami bazylii.
Zobacz także: