Miniserniczki z porzeczkowym musem
Owoce i zioła wprost z krzaczków zachęcają do kulinarnej fiesty. Oto, co warto z nich przyrządzić.
Składniki
na spód
- 150 g ciastek maślanych
- 50 g masła
na mus porzeczkowy
- 350 g czarnych porzeczek
- 150 g jogurtu greckiego
- 8 łyżek cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
na masę serową
- 250 g jogurtu greckiego
- 250 g tłustego twarogu
- 70 g cukru pudru
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- jeżyny i borówki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciasteczka posiekaj i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż do foremek, uklep.
2. Porzeczki zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Połącz je z cukrem pudrem i jogurtem. Żelatynę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku. Ostudź i dodaj do niej 2 łyżki masy porzeczkowej, wymieszaj i wlej całość do reszty masy. Jogurt i ser zmiksuj z cukrem pudrem.
3. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku. Gdy lekko przestygnie, dodaj 3 łyżki masy serowej, wymieszaj i całość dodaj do reszty masy. Zmiksuj. Na ciasteczkowy spód wyłóż warstwę masy serowej i wstaw do lodówki do zastygnięcia. Wylej na wierzch warstwę porzeczkową. Wstaw deser do lodówki na minimum godzinę. Udekoruj owocami.
Zobacz także: