Miodowy sernik z wiśniami
Oprósz delikatnie cukrem pudrem.
Składniki
- 200 g masła
- 200 g cukru pudru
- 400 g mąki
- 3 jaja
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 5–6 łyżek płynnego miodu
- budyń waniliowy
- 400 g półtłustego twarogu
- 200 ml śmietany
- szklanka wiśni w syropie
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Wiśnie odcedzamy z syropu. Przesiewamy 200 g mąki, dodajemy posiekane 100 g masła, szczyptę soli, 100 g cukru, cukier waniliowy, jajo, siekamy nożem i zagniatamy ciasto, by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Twaróg mielimy, dodajemy miód, śmietanę, budyń i cukier waniliowy, 2 jaja. Miksujemy na gładką masę.
Do przesianych 200 g mąki dodajemy posiekane 100 g masła, 100 g cukru pudru i przygotowujemy kruszonkę.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim blachę łącznie z brzegami. Masę serową łączymy z wiśniami i przekładamy na ciasto. Wierzch posypujemy kruszonką, lekko dociskamy. Pieczemy 60 minut w 180ºC. Ostudzone ciasto możemy skropić sokiem z osączonych wiśni.
Zobacz także: