Sposób przygotowania:
Wiśnie odcedzamy z syropu. Przesiewamy 200 g mąki, dodajemy posiekane 100 g masła, szczyptę soli, 100 g cukru, cukier waniliowy, jajo, siekamy nożem i zagniatamy ciasto, by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Twaróg mielimy, dodajemy miód, śmietanę, budyń i cukier waniliowy, 2 jaja. Miksujemy na gładką masę.
Do przesianych 200 g mąki dodajemy posiekane 100 g masła, 100 g cukru pudru i przygotowujemy kruszonkę.
Tortownicę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim blachę łącznie z brzegami. Masę serową łączymy z wiśniami i przekładamy na ciasto. Wierzch posypujemy kruszonką, lekko dociskamy. Pieczemy 60 minut w 180ºC. Ostudzone ciasto możemy skropić sokiem z osączonych wiśni.
Zobacz także: