Reklama

Reklama

Młoda kapusta: Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty?

Młoda kapusta wiosną robi furorę. Nie dość, że pysznie smakuje, to jeszcze niesie za sobą właściwości zdrowotne. Popularnością cieszą się gołąbki z młodej kapusty. Jak je przygotować?

Czy warto jeść kapustę?

Młoda kapusta pojawia się w maju. Jest to po prostu biała kapusta, ale pozyskana z wcześniejszych zbiorów. Charakteryzuje się słodkim smakiem i chrupkością. Jej zastosowanie nie różni się niczym od zastosowania kapusty późniejszej. Istotne jest to, że dania z młodej kapusty mają delikatniejszy smak. 

Reklama

Warto zauważyć, że młoda kapusta jest niskokaloryczna. W 100 gramach znajduje się około 40 kcal. Ta informacja szczególnie powinna się przydać osobom, które zwracają uwagę na ilość spożywanych kalorii w ciągu dnia i chcą zredukować masę ciała. Młoda kapusta zawiera także błonnik, który wspomaga trawienie oraz zapobiega zaparciom. 

Młoda kapusta to źródło witaminy C, która jest silnym antyoksydantem. Pozwala zwalczać działanie szkodliwych wolnych rodników. Szczególnie powinny po nią sięgnąć osoby, które chcą wesprzeć układ immunologiczny. 

Oprócz tego jest bogata w takie witaminy jak: poprawiająca wzrok witamina A, wpływająca na krzepliwość krwi witamina K i powstrzymująca procesy starzenia witamina E oraz te z grupy B, które mają za zadanie przeciwdziałać zaburzeniom ze strony układu nerwowego. Do tego młoda kapusta zawiera m.in. regulujący ciśnienie krwi potas, pozytywnie wpływający na pamięć i koncentrację mangan, składnik budulcowy kości, czyli wapń oraz wchodzące w skład hemoglobiny żelazo.

Ponadto warto jeść młodą kapustę na problemy żołądkowe. Uznaje się, że łagodzi dolegliwości spowodowane wrzodami żołądka, a także zapobiega zgadze. W tym wypadku istotna jest zawartość glutaminy, która ochrania błonę śluzową przewodu pokarmowego. Dodatkowo kapusta wykazuje również właściwości zapobiegające powstawaniu nowotworów, a także obniża cholesterol.

Jak przygotować gołąbki z młodej kapusty?

Liście młodej kapusty idealnie nadają się do przygotowania gołąbków. Będziemy potrzebować jednej główki kapusty, 1,5 litra bulionu, pięć woreczków ryżu oraz 70 dekagramów mięsa mielonego. Może to być m.in. łopatka lub indyk. Wszystko zależy od preferencji smakowych. Do tego przecier pomidorowy, śmietanka oraz sól i pieprz. 

Pierwszym krokiem jest przygotowanie garnka, w którym zmieści się cała główka kapusty. Następnie należy zagotować w nim wodę i parzyć w niej młodą kapustę przez około trzy minuty. Istotne jest stopniowe odcinanie liści po to, by wszystkie były sparzone w takim samym stopniu. W tym samym czasie można zacząć gotować pięć woreczków ryżu, który będzie niezbędny do przygotowania farszu do gołąbków z młodej kapusty. 

Gdy liście młodej kapusty będą stygły, można zabrać się za przygotowanie farszu. Do surowego mielonego mięsa dodajemy dwie usmażone cebule, wcześniej ugotowany ryż i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami. 

Odpowiednią ilość farszu rozkładamy na liściu młodej kapusty i zawijamy. Ważne, by farszu nie było zbyt dużo. Uformowanie gołąbka będzie utrudnione. Tak przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty, zalewamy wcześniej przygotowanym bulionem i pieczemy jedną godzinę w 170 stopniach. 

Po tym czasie należy oddzielić gołąbki od wywaru. Dodać do niego ok. 400 mililitrów przecieru pomidorowego i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, a na końcu dodać śmietankę. Ważne, by wcześniej wymieszać ją z odrobiną wywaru. Tak powstałym sosem polewamy gołąbki. Danie jest gotowe do spożycia.

Co jeszcze można przygotować z młodej kapusty?

Dość chętnie młoda kapusta jest podawana na surowo. Najczęściej pod postacią surówki. Dodatkowo można z niej przygotować kapuśniak, bigos z młodej kapusty lub zasmażyć i podawać jako dodatek do wielu potraw. Warto spróbować minestrone z młodą kapustą, a na obiad lub kolację bez mięsa idealnie sprawdzą się naleśniki z młodą kapustą

Młoda kapusta jest wyczekiwanym wiosennym warzywem, które ma liczne zastosowanie w kuchni. Nic dziwnego, bo w parze z doskonałym smakiem idą  wartości odżywcze.

Czytaj więcej:  

Botwina: Dlaczego warto ją jeść?

Panna cotta z truskawkami

Zapiekanka z brokułami

Ewa Farna pokazała z bliska gołe ciało. "Przeszło niełatwą drogę". Piosenkarka była ofiarą hejtu

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: młoda kapusta | kapusta | Gołąbki z młodej kapusty

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje