Młode ziemniaczki
Najlepsze są same, z odrobiną masła i koperku, albo pieczone z oliwą i ziołami. Dobrze komponują się też ze szpinakiem, jajkiem sadzonym i kefirem. A ty jak najbardziej lubisz jeść młode ziemniaki?
Młode ziemniaki - który gatunek wybrać?
Aster - najlepiej nadaje się na placki ziemniaczane, purée, kluski oraz do pieczenia, smażenia i na frytki.
Bryza - idealnie sprawdzi się na kluski, pyzy, knedle, kopytka i placki, do pieczenia i na purée. Doskonała odmiana do zawiesistych zup.
Impala - będzie odpowiednia do sałatek oraz dań, gdzie ziemniaki po ugotowaniu trzeba pokroić, np. do pieczenia i smażenia.
Irga - pasuje do gotowania (i obrane, i w mundurkach). Doskonała również do zapiekania i smażenia.
Irys - to odmiana uniwersalna, dobra do gotowania, smażenia, pieczenia oraz na sałatki.
Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie oczyść i ugotuj w mundurkach, po ostudzeniu obierz i pokrój na ćwiartki. Cebulę pokrój w kosteczkę, plasterki boczku przesmaż, rzodkiewki oczyść, umyj, osusz i pokrój w plasterki. Koperek posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i rozetrzyj z solą. Następnie połącz z majonezem i jogurtem, dopraw pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki połącz, polej sosem i wymieszaj. Sałatkę podawaj na zimno, udekorowaną gałązkami kopru i z plastrami usmażonego boczku.
Składniki: 20 dag boczku, 50 dag mięsa mielonego, 50 dag małych ziemniaków, jajko, szczypiorek, pół szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej, cukinia, kilka koktajlowych pomidorków, jogurt.Przygotowanie: Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Do mięsa mielonego dodaj jajko, podsmażony boczek (wraz z odrobiną tłuszczu ze smażenia), posiekany szczypiorek i bułkę tartą. Całość dopraw solą i pieprzem. Uformuj małe klopsiki. Następnie obtocz je w bułce tartej i usmaż z każdej strony na złoty kolor.
Ziemniaki wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Obierz, ostudź i obsmaż na rumiano w piekarniku. Cukinię umyj i pokrój w plastry, pomidorki przekrój na pół i wszystko razem upiecz w piekarniku. Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z solą, pieprzem i szczypiorkiem. Danie polej przygotowanym wcześniej sosem i udekoruj ziołami.
Składniki: 0,5 kg pieczarek, 4 duże ziemniaki, cebula, ząbek czosnku, 10 dag wędzonego boczku, łyżka majeranku, 200 ml śmietany 18 %, sól, pieprz, 3 łyżki masła.Przygotowanie: Ziemniaki umyj, ponakłuwaj, posól, obłóż plasterkami czosnku i owiń w folię aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200º C około 50 min. Cebulę posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj grzyby obsypane majerankiem. Całość smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni przesmaż boczek. Upieczone ziemniaki przekrój na pół, wydrąż środki i napełnij je farszem. Podawaj z gałązkami świeżego majeranku, wędzonym boczkiem i śmietaną.