Morele w biszkoptowym cieście orzechowym
1. Masło utrzyj z połową cukru. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodawaj do ucieranej masy maślanej. Następnie porcjami wsypuj mąkę i wlewaj mleko.
2. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując pozostały cukier. Dodaj mielone orzechy i delikatnie wymieszaj masę bezową z ciastem.
3. Blachę z piekarnika posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Morele umyj, rozetnij i usuń pestki. Owoce ułóż na wierzchu ciasta - przeciętą stroną do góry. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 55 minut.
4. Wystudzone ciasto posyp grubym cukrem i oprósz cukrem pudrem. Pokrój na porcje i ewentualnie udekoruj kleksami bitej śmietany.
Zobacz także: