Morelowa tarta tatin

Ten wyjątkowy deser powstał we Francji. Jest to tarta odwrócona do góry nogami, w klasycznej wersji przyrządza się ją z jabłkami, jednak morele w towarzystwie tego ciasta sprawdzą się równie wyśmienicie!

Tarta tatin jest tak delikatna, że niemal rozpływa się w ustach. Na pewno poprosisz o dokładkę
Tarta tatin jest tak delikatna, że niemal rozpływa się w ustach. Na pewno poprosisz o dokładkę123RF/PICSEL

Składniki

na ciasto

  • 125 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 laski wanilii
  • 1 jajko
  • 250 g mąki

na nadzienie

  • 200 g cukru
  • 85 g masła
  • 12-15 moreli

Sposób przygotowania:

1. Laski wanilii rozetnij i wydrąż ziarenka. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Ucierając, kolejno dodawaj wanilię, jajko i mąkę. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Potem je rozwałkuj.

2. W żaroodpornym rondlu roztop masło. Wsyp cukier i przez 7-10 minut na średnim ogniu podgrzewaj, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Ostrożnie ułóż morele - przecięciem do góry. Podgrzewaj na wolnym ogniu 15-20 minut.

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Zapiekaj ok. 5 minut. Zwiększ temperaturę do 250°C. Na morelach ułóż ciasto i nakłuj je widelcem. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij i zostaw na 20 minut do ostygnięcia. Rondel przykryj talerzem i odwróć do góry dnem, aby owoce znalazły się na wierzchu wypieku.

Zobacz także:

Tarta z migdałowym kremem i gruszkamiStyl.pl
Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas