Morelowa tarta tatin
Ten wyjątkowy deser powstał we Francji. Jest to tarta odwrócona do góry nogami, w klasycznej wersji przyrządza się ją z jabłkami, jednak morele w towarzystwie tego ciasta sprawdzą się równie wyśmienicie!
Sposób przygotowania:
1. Laski wanilii rozetnij i wydrąż ziarenka. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Ucierając, kolejno dodawaj wanilię, jajko i mąkę. Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Potem je rozwałkuj.
2. W żaroodpornym rondlu roztop masło. Wsyp cukier i przez 7-10 minut na średnim ogniu podgrzewaj, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Ostrożnie ułóż morele - przecięciem do góry. Podgrzewaj na wolnym ogniu 15-20 minut.
3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230°C. Zapiekaj ok. 5 minut. Zwiększ temperaturę do 250°C. Na morelach ułóż ciasto i nakłuj je widelcem. Piecz ok. 15 minut. Wyjmij i zostaw na 20 minut do ostygnięcia. Rondel przykryj talerzem i odwróć do góry dnem, aby owoce znalazły się na wierzchu wypieku.
Zobacz także: