Mozzarella panierowana
Ser na chrupiąco lubi chyba każdy. Podany z sosem wiśniowym służy za idealną przekąskę.

Składniki
- 1 kulka mozzarelli
- 3 kromki chleba tostowego
- ½ l oleju
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- sos wiśniowy
- świeże zioła
Przygotowanie:
W trzech miskach przygotuj mąkę, roztrzepane jajka i bułkę (zmiel 3 tosty bez skorek). Kulkę mozzarelli pokrój w podłużne cząstki. Każdą z nich obtocz dokładnie w mące, jajku, bułce i raz jeszcze w jajku i mące. Wszystkie kawałki sera panieruj tak, aby mozzarella była całkiem pokryta. Olej wlej do garnka i rozgrzej do ok. 170°C. Uformowane kawałki wrzuć na tłuszcz i zrumień na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyciągnij je i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Panierowaną mozzarellę podawaj z podgrzanym sosem wiśniowym oraz świeżymi ziołami. Mozzarellę możesz zastąpić żółtym serem. Wypróbuj patent z pieczywem tostowym.
Przepis pochodzi z książki "Zachcianki" Darka Kuźniaka.
