Mozzarella panierowana
Ser na chrupiąco lubi chyba każdy. Podany z sosem wiśniowym służy za idealną przekąskę.
Przygotowanie:
W trzech miskach przygotuj mąkę, roztrzepane jajka i bułkę (zmiel 3 tosty bez skorek). Kulkę mozzarelli pokrój w podłużne cząstki. Każdą z nich obtocz dokładnie w mące, jajku, bułce i raz jeszcze w jajku i mące.
Wszystkie kawałki sera panieruj tak, aby mozzarella była całkiem pokryta. Olej wlej do garnka i rozgrzej do ok. 170°C. Uformowane kawałki wrzuć na tłuszcz i zrumień na złoty kolor. Gdy będą gotowe, wyciągnij je i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Panierowaną mozzarellę podawaj z podgrzanym sosem wiśniowym oraz świeżymi ziołami.
Mozzarellę możesz zastąpić żółtym serem. Wypróbuj patent z pieczywem tostowym.
Przepis pochodzi z książki "Zachcianki" Darka Kuźniaka.