Muffinki cappuccino
Te babeczki są smaczne i nie trzeba wiele pracy, aby je upiec.

Składniki
na ciasto
- 125 g kostki do pieczenia
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 6 łyżek cappuccino w proszku
- 2 jajka
- 150 g drobnego cukru
- 50 ml mleka
- 125 g borówek amerykańskich
na wierzch
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 2 opakowania zagęstnika do śmietany
- 1 łyżeczka kakao
- cukrowa posypka
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto. Margarynę roztop w rondelku. Jajka zmiksuj z cukrem i przestudzoną margaryną.
2. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cappuccino w proszku i szczyptą soli.
3. Na koniec wlej mleko i dodaj borówki amerykańskie. Całość wymieszaj delikatnie łyżką.
4. Formę do muffinek wyłóż czerwonymi, papierowymi papilotkami i włóż do nich porcje ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 30 minut w 180 stopniach C.
5. Śmietankę kremówkę ubij z cukrem pudrem i zagęstnikiem do śmietany, a następnie przełóż do szprycy cukierniczej. Całkowicie ostudzone babeczki udekoruj rozetkami bitej śmietany, a potem oprósz kakao i cukrową posypką.
Zobacz także: