Reklama

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe to istna klasyka deserów. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym i osłodzą każde przyjęcie!

Składniki na biszkopt

  • 140 g margaryny lub masła
  • 60 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • ½ szklanki kakao
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki śmietany 18 proc. lub jogurtu typu greckiego

Składniki ponadto

  • tłuszcz i bułka tarta lub papilotki

Sposób przygotowania:

1. Czekoladę posiekaj. Do rondelka włóż margarynę lub masło oraz czekoladę. Podgrzewaj mieszając, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia, wsyp kakao, wymieszaj, by nie było grudek. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę. Wsyp sodę oczyszczoną oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka. Rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Dokładnie wymieszaj. Wlej przestudzoną masę czekoladową. Wymieszaj łyżką. Do masy naprzemiennie dodawaj suche składniki oraz śmietanę lub jogurt. Wymieszaj krótko łyżką tylko do połączenia składników. 

2. Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości foremek. Piecz 20-25 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Zobacz także:

Reklama


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy