Reklama

Muffinki marcepanowe

Jeżyny, borówki to owoce, które królują w deserach w sierpniu. Idealnie sprawdzą się w połączeniu z lodami waniliowymi.

Składniki

  • 250 g jeżyn lub borówek
  • 100 g masy marcepanowej
  • mleko
  • 150 g masła
  • pół szklanki cukru
  • półtorej szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g płatków migdałowych
  • 100 g białej czekolady
  • 2 jaja

Sposób przygotowania:

1. Masę marcepanową ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy posiekane w kawałki masło, cukier, cukier waniliowy i ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, mieszamy, by składniki się połączyły. 

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą marcepanową na przemian z 4-5 łyżkami mleka, miksujemy. Odstawiamy na kilka minut. 

3. Owoce przekładamy na sitko i zanurzamy w zimnej wodzie, by pozbyć się zanieczyszczeń, suszymy. Wgłębienia w formie do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do połowy każdego otworu przekładamy ciasto, a następnie wsypujemy kilka jeżyn, lekko dociskamy. Wykładamy pozostałe ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy pozostałe jeżyny i posypujemy płatkami migdałowymi. Babeczki pieczemy około 25 minut w 175ºC. 

4. Muffinki przez 10-15 minut studzimy w formie, a potem ostrożnie wyjmujemy na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dekorujemy nią babeczki i odstawiamy, żeby zastygła. Dodatkowo możemy posypać ciastka cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy