Muffinki marcepanowe
Jeżyny, borówki to owoce, które królują w deserach w sierpniu. Idealnie sprawdzą się w połączeniu z lodami waniliowymi.
Sposób przygotowania:
1. Masę marcepanową ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy posiekane w kawałki masło, cukier, cukier waniliowy i ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jaja, mieszamy, by składniki się połączyły.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą marcepanową na przemian z 4-5 łyżkami mleka, miksujemy. Odstawiamy na kilka minut.
3. Owoce przekładamy na sitko i zanurzamy w zimnej wodzie, by pozbyć się zanieczyszczeń, suszymy. Wgłębienia w formie do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Do połowy każdego otworu przekładamy ciasto, a następnie wsypujemy kilka jeżyn, lekko dociskamy. Wykładamy pozostałe ciasto, wyrównujemy. Na wierzch układamy pozostałe jeżyny i posypujemy płatkami migdałowymi. Babeczki pieczemy około 25 minut w 175ºC.
4. Muffinki przez 10-15 minut studzimy w formie, a potem ostrożnie wyjmujemy na metalową kratkę, by całkowicie ostygły. Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Dekorujemy nią babeczki i odstawiamy, żeby zastygła. Dodatkowo możemy posypać ciastka cukrem pudrem.
Zobacz także: