Muffinki pomarańczowe
Dynia jest delikatnie słodka i świetnie sprawdza się w fantazyjnych deserach.
Sposób przygotowania:
1. Z pomarańczy na tarce zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (odmierz 50 ml).
2. Dynię zmiksuj z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus. Roztop masło, ostudź i rózgą roztrzep z jajkami. Połącz z łyżką skórki z pomarańczy i musem dyniowym.
3. Do drugiej miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia, sól, cukier i proszek budyniowy, wymieszaj. Następnie do suchych składników dodaj mokre i połącz.
4. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Nałóż do każdej po łyżeczce ciasta, łyżeczce powideł i znowu ciasta.
5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut w temp 180°C.
Zobacz także: