Reklama

Muffinki pomarańczowe

Dynia jest delikatnie słodka i świetnie sprawdza się w fantazyjnych deserach.

Składniki

  • 30 dag pieczonej dyni
  • 100 ml mleka
  • pomarańcza
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 25 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 15 dag cukru
  • budyń śmietankowy (proszek)
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

1. Z pomarańczy na tarce zetrzyj skórkę i wyciśnij sok (odmierz 50 ml). 

2. Dynię zmiksuj z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus. Roztop masło, ostudź i rózgą roztrzep z jajkami. Połącz z łyżką skórki z pomarańczy i musem dyniowym. 

3. Do drugiej miski przesiej mąkę, wsyp proszek do pieczenia, sól, cukier i proszek budyniowy, wymieszaj. Następnie do suchych składników dodaj mokre i połącz. 

4. Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Nałóż do każdej po łyżeczce ciasta, łyżeczce powideł i znowu ciasta. 

Reklama

5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut w temp 180°C.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy