Muffinki z orzechami
Zdrowa, jesienna przekąska lub podwieczorek - muffiny z orzechami włoskimi.
Składniki
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g herbatników maślanych
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 jaja
- 75 g masła
- po pół szklanki cukru i mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Odkładamy 24 połówki orzechów, a resztę miksujemy i przesypujemy do miski. Kawę mieszamy z 2 łyżkami gorącej wody, studzimy. Herbatniki przekładamy do woreczka foliowego i wałkiem do ciasta rozgniatamy na pył. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z połową cukru, szczyptą soli oraz masłem na puszystą masę. Dodajemy herbatniki, kawę i zmielone orzechy, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i łączymy z ciastem.
3. Powstałym ciastem wypełniamy papierowe foremki do minimuffinek. Na wierzch każdej kładziemy połówkę orzecha włoskiego. Foremki ustawiamy na blasze i pieczemy około 20 minut w 175ºC. Minimuffinki przekładamy na duży talerz i odstawiamy do ostygnięcia.
Zobacz także: