Reklama

Muffinki z orzechami

Zdrowa, jesienna przekąska lub podwieczorek - muffiny z orzechami włoskimi.

Składniki

  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 g herbatników maślanych
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 jaja
  • 75 g masła
  • po pół szklanki cukru i mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Odkładamy 24 połówki orzechów, a resztę miksujemy i przesypujemy do miski. Kawę mieszamy z 2 łyżkami gorącej wody, studzimy. Herbatniki przekładamy do woreczka foliowego i wałkiem do ciasta rozgniatamy na pył. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 

2. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z połową cukru, szczyptą soli oraz masłem na puszystą masę. Dodajemy herbatniki, kawę i zmielone orzechy, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i łączymy z ciastem. 

Reklama

3. Powstałym ciastem wypełniamy papierowe foremki do minimuffinek. Na wierzch każdej kładziemy połówkę orzecha włoskiego. Foremki ustawiamy na blasze i pieczemy około 20 minut w 175ºC. Minimuffinki przekładamy na duży talerz i odstawiamy do ostygnięcia.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy