Reklama

Muffinki z pianką

Babeczki z puszystą pianką są łatwe do przygotowania i szybkie do upieczenia.

Składniki na 8 porcji: 13 dag mąki, 12 dag masła, 6 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 6 dag cukru pudru, 2 jajka, 2 łyżki mielonych orzechów laskowych, 4 łyżki mleka, 80 ml maślanki, 1 łyżeczka proszku dopieczenia, 1/2 łyżeczki sody, 3/4 szklanki drobnych owoców (mogą być mrożone) np. maliny, jagody, porzeczki, szczypta soli.

Owoce umyć, osuszyć. Rozmrożone osączyć z soku, odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Jedno białko włożyć do lodówki. Dwa żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i białkiem.

Masło utrzeć na puszysto, wlewać stopniowo masę jajeczną, dodawać porcjami mąkę, orzechy, proszek do pieczenia i sodę wymieszane z mlekiem oraz maślankę.

Reklama

Ciasto rozlewać do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Na cieście rozłożyć owoce. Schłodzone białko ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodawać puder. Gotową pianę rozłożyć na każdej muffince (wystarczy czubata łyżka na ciastko). 

Piec ok. 20-25 min w temp. 150-160°C. Muffinki powinny pięknie wyrosnąć, a beza - lekko się przyrumienić. Wystudzić przed podaniem.

Rada: Bezy wyjdą idealnie, jeśli zadbasz o to, by sprzęt do ich przygotowania był czysty, pozbawiony tłuszczu. Zacznij od powolnego ubijania białka. Delikatnie łącz pianę z cukrem.


04/2016 Twoje Imperium

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy