Muffinki z rabarbarem i orzechami

Rabarbar ma wyrazisty smak, który świetnie pasuje do każdego rodzaju wypieków. My polecamy z tym dodatkiem kruche i ucierane ciasta. Idealnie sprawdzi się także pod aromatyczną kruszonką i w muffinkach.

Rabarbar ma dużo witamin A, C i E. Jest również bogaty w fosfor i potasu
Rabarbar ma dużo witamin A, C i E. Jest również bogaty w fosfor i potasu123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g rabarbaru
  • 2 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. cukru
  • szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. orzechów włoskich
  • jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

1. Wlej do miski olej i maślankę. Wbij jajko i wszystko zmiksuj.

2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Ponownie zmiksuj. Wsyp pokruszone orzechy i wymieszaj.

3. Rabarbar umyj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do ciasta. 4. Formę do muffinek wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości papilotek. Piecz około 25 minut w 175 st. C, do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i ostudź na kratce.

Zobacz także:

Zmysłowe smaki: Crumble z rabarbaremInteria.tv
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas