Reklama

Muffinki z włoską bezą

Łatwe w przygotowaniu i jakże urocze! Bezy włoskiej nie trzeba piec– białka zostają „zaparzone” przez gorący syrop. Powinien on mieć temp. 120°C; sprawdź, jeśli masz termometr cukierniczy.

Składniki na muffiny

  • 3 dojrzałe gruszki
  • 25 dag mąki
  • 10 dag drobnego cukru
  • 10 dag cukru trzcinowego
  • 140 ml śmietany 18 proc.
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 jajka
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki imbiru i cynamonu

Składniki na bezę

  • 3 białka
  • 20 dag drobnego cukru
  • skórka otarta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Gruszki umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę. 

2. W jednej misce wymieszać suche składniki muffinek, czyli mąkę, cukier biały i trzcinowy, proszek do pieczenia oraz przyprawy. W drugiej mokre, czyli rozkłócone jajka, śmietanę, miód i olej. Mokre przełożyć do suchych, połączyć, dodać gruszki. 

3. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piec ok. 20-25 min w temp. 190°C. Jeszcze ciepłe wyjąć z foremek, wystudzić na kratce. 

4. W rondlu podgrzać 3 łyżki wody, dosypać 3/4 cukru, zagotować, nie mieszać. W czystej i suchej misce ubić na sztywno pianę z białek (białka powinny być w temperaturze pokojowej), pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce resztę cukru. Nie przerywając ubijania, wlewać do białek bardzo cienką strużką syrop cukrowy. Na koniec dodać skórkę cytrynową. Ubijanie kontynuować przez ok. 8 minut. Beza powinna być sztywna i lśniąca.

Reklama

5. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką, wycisnąć na muffinki, lekko opalić przy pomocy palnika gazowego.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy