Muffinki z włoską bezą
Łatwe w przygotowaniu i jakże urocze! Bezy włoskiej nie trzeba piec– białka zostają „zaparzone” przez gorący syrop. Powinien on mieć temp. 120°C; sprawdź, jeśli masz termometr cukierniczy.
Sposób przygotowania:
1. Gruszki umyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę.
2. W jednej misce wymieszać suche składniki muffinek, czyli mąkę, cukier biały i trzcinowy, proszek do pieczenia oraz przyprawy. W drugiej mokre, czyli rozkłócone jajka, śmietanę, miód i olej. Mokre przełożyć do suchych, połączyć, dodać gruszki.
3. Ciasto przełożyć do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Piec ok. 20-25 min w temp. 190°C. Jeszcze ciepłe wyjąć z foremek, wystudzić na kratce.
4. W rondlu podgrzać 3 łyżki wody, dosypać 3/4 cukru, zagotować, nie mieszać. W czystej i suchej misce ubić na sztywno pianę z białek (białka powinny być w temperaturze pokojowej), pod koniec ubijania dodawać po łyżeczce resztę cukru. Nie przerywając ubijania, wlewać do białek bardzo cienką strużką syrop cukrowy. Na koniec dodać skórkę cytrynową. Ubijanie kontynuować przez ok. 8 minut. Beza powinna być sztywna i lśniąca.
5. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką, wycisnąć na muffinki, lekko opalić przy pomocy palnika gazowego.
Zobacz także: