Reklama

Muffiny jajeczne

Możesz do nich dodać wiele różnych składników: paprykę, suszone pomidory, oliwki, a nawet rybę wędzoną. Świetnie będą również smakowały z dodatkiem posiekanego szczypiorku, bazylii oraz natki pietruszki.

Składniki

  • 8 dużych jajek
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • 100 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 100 g szynki (może być drobiowa, konserwowa)
  • 100 g mozzarelli lub innego sera
  • duża szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Jajka wymieszaj z mlekiem, solą i pieprzem za pomocą rózgi kuchennej. Cebulę obierz, drobno pokrój. Szynkę pokrój w drobną kostkę. 

2. Szpinak sparz wrzątkiem. Odstaw na chwilę, a następnie odciśnij z wody i pokrój. Jeśli jest mrożony, krótko przesmaż i wystudź. 

3. Masę jajeczną połącz z cebulą, szynką i szpinakiem. Blaszkę do muffinek posmaruj oliwą. Do 2/3 wysokości zapełnij masą. Wierzch posyp odrobiną sera. Piecz 20 minut w 200°C.

Zobacz także:


Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama