Muffiny jajeczne
Możesz do nich dodać wiele różnych składników: paprykę, suszone pomidory, oliwki, a nawet rybę wędzoną. Świetnie będą również smakowały z dodatkiem posiekanego szczypiorku, bazylii oraz natki pietruszki.

Składniki
- 8 dużych jajek
- 1/3 szklanki mleka
- 1 duża cebula
- 100 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 100 g szynki (może być drobiowa, konserwowa)
- 100 g mozzarelli lub innego sera
- duża szczypta soli i pieprzu
Sposób przygotowania:
1. Jajka wymieszaj z mlekiem, solą i pieprzem za pomocą rózgi kuchennej. Cebulę obierz, drobno pokrój. Szynkę pokrój w drobną kostkę.
2. Szpinak sparz wrzątkiem. Odstaw na chwilę, a następnie odciśnij z wody i pokrój. Jeśli jest mrożony, krótko przesmaż i wystudź.
3. Masę jajeczną połącz z cebulą, szynką i szpinakiem. Blaszkę do muffinek posmaruj oliwą. Do 2/3 wysokości zapełnij masą. Wierzch posyp odrobiną sera. Piecz 20 minut w 200°C.
Zobacz także: