Reklama

Muffiny owsiane

Te smakołyki można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 2 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki oleju np. słonecznikowego
  • 2 kwaskowe jabłka

Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mą- kę, wsyp proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i rodzynki, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej maślankę oraz olej, wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych. Mieszaj łyżką niezbyt długo - tak, by składniki tylko się połączyły. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę. Dodaj do ciasta, wymieszaj. 

Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Rada: Wierzch muffinek przed pieczeniem można posypać płatkami migdałowymi, grubym cukrem (tzw. rafinadą) lub cukrem cynamonowym.

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy