Muffiny owsiane
Te smakołyki można zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mą- kę, wsyp proszek do pieczenia, płatki owsiane, cukier, cukier wanilinowy, cynamon i rodzynki, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej maślankę oraz olej, wymieszaj. Mokre składniki dodaj do suchych. Mieszaj łyżką niezbyt długo - tak, by składniki tylko się połączyły. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w małą kostkę. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piecz 20-25 minut w temperaturze 180°C do tzw. suchego patyczka. Rada: Wierzch muffinek przed pieczeniem można posypać płatkami migdałowymi, grubym cukrem (tzw. rafinadą) lub cukrem cynamonowym.
Zobacz także: