Reklama

Muffiny z boczkiem i porem

Zwykle wykorzystujemy warzywa takie jak por do przygotowania bulionu. Ale mogą być też składnikiem innych pysznych dań.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta białego pieprzu
  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego
  • 1 jajko
  • ½ małego pora
  • 100 g boczku
  • 100 g sera mozzarella

Sposób przygotowania:

1. Z pora usuń wierzchnie liście, opłucz, osusz. Pokrój w drobne paski. Ser pokrój w kostkę. Boczek też pokrój w kostkę. Wrzuć na suchą, mocno rozgrzaną patelnię. Smaż mieszając, aż się zrumieni. 

2. Przygotuj dwie miski. Do pierwszej przesiej mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, oraz pieprz, wymieszaj. Do drugiej miski wbij jajko, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Wlej oliwę lub olej oraz 100 ml wody. Wymieszaj. Dodaj do suchych składników. Wrzuć por, boczek oraz mozzarellę. Mieszaj łyżką niezbyt długo, tak aby składniki tylko się połączyły. 

Reklama

3. Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z muffinkami. Piecz 25-30 min. Wystudź w uchylonym piekarniku.

Zobacz także:


Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy