Muffiny z grzybami i ziołami
O tej porze roku kurki są delikatniejsze niż te zbierane jesienią. Wystarczy dodać do nich trochę masła, soli i śmietany, aby wydobyć wspaniały smak. Wykorzystajcie je w tartach, zupach i muffinkach.
Sposób przygotowania:
1. Kurki oczyść i pokrój. Podsmaż na maśle klarowanym razem z posiekaną cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Duś przez 10 minut.
2. Do miski wbij jajka. Dodaj śmietanę i wymieszaj rózgą kuchenną. Wsyp jedną łyżeczkę kaszy manny oraz dużą szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj.
3. Formę na muffinki posmaruj masłem i oprósz resztą kaszy manny. Do każdej włóż porcję kurek. Zalej je masą jajeczną. Wierzch posyp posiekanymi ziołami.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wstaw formę z muffinkami. Piecz je przez około 30 minut.
Zobacz także: