Muffiny z jarmużem
Wyśmienity pomysł na śniadanie lub pożywną, słodką przekąskę- mufifny z jarmużem w lukrze.
Składniki
- 50 g liści jarmużu
- sok z ½ cytryny
- 100 ml oleju arachidowo-rzepakowego
- 2 jajka
- 120 g cukru
- szczypta soli
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
na lukier
- sok z ½ cytryny
- cukier puder ile zabierze
- ¼ łyżeczki kurkumy
Przepis pochodzi z 335. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Liście jarmużu umyć, osuszyć i odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć do robota, wlać olej oraz sok z cytryny i zblendować.
Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Posolić i dobrze zmiksować. Gdy jaja zbieleją, wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Dodać jarmuż i wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach.
Ciasto przełożyć do foremek na babeczki (do 2/3 wysokości).Piec przez 25 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem (cukier utrzeć z sokiem z cytryny, zabarwić kurkumą).