Muffiny z winogronami
Przygotowanie:
1. Czekoladę zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj. Winogrona umyj i osusz. Przekrój na pół. Przygotuj dwie miski. Do jednej przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia oraz kakao.
Do drugiej miski wbij jajka, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną puszystą masę. Wlej maślankę oraz olej, zmiksuj. Wsyp suche składniki, zmiksuj. Na koniec dodaj krem czekoladowy, czekoladę oraz winogrona. Dokładnie wymieszaj.
2. Formę do muffinek posmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą lub wyłóż papilotkami. Wypełnij ciastem do ¾ wysokości.
Piecz 25-30 min w temp. 180°C do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Zobacz również: