Murzynek z kremem czekoladowym
Aromatyczne, pachnące czekoladą wyborne ciasto do popołudniowej kawy? Polecamy przepis na murzynka z pyszną polewą czekoladową.
Sposób przygotowania:
1. Dzień przed przygotowaniem ciasta podgrzewaj kremówkę z czekoladą, aż się całkowicie połączą. Ostudź płyn i wstaw na całą noc do lodówki. Tuż przed ubijaniem wstaw płyn na 5 minut do zamrażalnika.
2. Murzynek: powidła przetrzyj przez sitko. Mąkę przesiej z kakao i sodą. Masło stop. Białka ubij. Żółtka utrzyj z cukrem do białości. Ucierając, wlewaj po łyżce mleka. Dodaj powidła, dokładnie zmiksuj. Nie przerywając miksowania, dosypuj przesianą mąkę. Potem wlej masło, zmiksuj. Jako ostatnią dodaj pianę z białek i delikatnie połącz z ciastem.
3. Tortownicę (średnica 21 cm) wyściełaj pergaminem. Wyłóż ciasto. Piecz w temperaturze 180ºC ok. 40 min. Wyjmij i wystudź. Kiedy ciasto będzie zimne, ubij śmietankę - zacznij od najwolniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Śmietankę wyłóż na ciasto i od razu całość wstaw do lodówki na 2-3 godz.
Zobacz także: