Mus cytrynowy z bezą włoską

Rozpływający się w ustach, prosty w przygotowaniu i niezwykle efektowny - polecamy przepis na deser cytrynowy z bezą.

Ten deser może wyglądać też jak dzieło sztuki. Wystarczy po wyciśnięciu soku z cytryn wydrążyć je z resztek miąższu i użyć ich jako naczyń do podania musu (trzeba im podciąć czubki, by trzymały pion)
Ten deser może wyglądać też jak dzieło sztuki. Wystarczy po wyciśnięciu soku z cytryn wydrążyć je z resztek miąższu i użyć ich jako naczyń do podania musu (trzeba im podciąć czubki, by trzymały pion)123RF/PICSEL

Składniki

na mus

  • 3 cytryny
  • 4 jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1/2 l mleka

na bezę

  • 4 białka jaj
  • 30 dag cukru

Sposób przygotowania:

1. Wycisnąć sok z cytryn, przelać do rondelka. Dodać cukier, mieszać, aż się rozpuści. Oddzielić żółtka od białek, żółtka przelać do rondelka, mieszać ostrożnie, po czym dodawać stopniowo skrobię, cały czas mieszając. Postawić rondelek na małym ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodać mleko, cały czas mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

2. Ubić białka na sztywną pianę, wymieszać je delikatnie z musem. Przełożyć do żaroodpornych pucharków i odstawić do lodówki.

3. Przygotować bezę: zagotować syrop z 25 dag cukru i 50 ml wody. Ubić białka na sztywną pianę, dodając stopniowo pozostały cukier. Gorący gęsty syrop wlewać ostrożnie do piany, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera. Ubijać razem ok. 5 min. Wystudzić, udekorować mus, opalić palnikiem (lub wstawić pod grzałkę piekarnika).

Zobacz także:

Konfitura z cytryn z tymiankiemStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?