Mus czekoladowy z mango
Mała słodkość, a cieszy. Polecamy przepis na czekoladowy mus z purée z mango.
Składniki
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 kieliszek rumu
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ¼ łyżeczki soli
na purée owocowe
- 2 banany
- 1 brzoskwinia
- 1 mango
- sok z cytryny
ozdobne
- czekolada gorzka
- mięta
Przepis pochodzi z 332. odcinka programu "Ewa gotuje"
Sposób przygotowania:
Czekoladę roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Wlać rum, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem trzcinowym. Wymieszać z czekoladą.
Białka ubić ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą czekoladową. Nałożyć do małych słoiczków i schłodzić w lodówce.
Owoce obrać, z brzoskwini i mango usunąć pestkę. Pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i zmiksować. Nałożyć na zimny mus czekoladowy. Udekorować drobno pokrojoną czekoladą (wcześniej można schłodzić ją w zamrażarce) oraz listkami mięty.