Mus egzotyczny
Kiwi umyj, obierz, pokrój na mniejsze cząstki. Następnie zmiksuj z dodatkiem cukru pudru blenderem lub mikserem w naczyniu koktajlowym. Mus kiwi odstaw na kwadrans do lodówki.
Pomarańczę sparz, a gdy ostygnie, starannie osusz. Nie przekrajając owocu, zetrzyj z połowy skórkę na tarce o najdrobniejszych oczkach. Teraz przekrój owoc na pół i z tej samej połówki wyciśnij sok. Pozostałą połówkę owocu ze skórką pokrój w półplasterki.
Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z sokiem wyciśniętym z cytryny (dodawaj go bardzo powoli, aby śmietanka się nie zważyła) oraz z cukrem wanilinowym. Gdy śmietana będzie już sztywna, dodaj skórkę otartą z połowy pomarańczy i delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. Jeśli deser przygotowujesz z serkiem mascarpone, połącz go teraz z bitą śmietaną.
Do szklanych pucharków nakładaj na przemian po porcji musu z kiwi oraz bitej śmietany. Udekoruj wierzch plasterkami pomarańczy oraz miąższem (pestkami) owocu granatu. Deser schładzaj co najmniej 15 minut przed podaniem.