Mus truskawkowy z kremem mascarpone
Chwila słodkiego zapomnienia? Wypróbuj przepis na mocno orzeźwiający mus truskawkowy z serkiem mascarpone. Jeśli nie masz świeżych truskawek, mrożone również sprawdzą się wyśmienicie.

Składniki
- 600 g truskawek
- listki mięty
- 1 łyżka cukru pudru
- sok z ½ cytryny
- płatki migdałów i bratki do dekoracji
na krem
- 250 g serka mascarpone
- 250 g jogurtu naturalnego
- skórka i sok z cytryny (2-3 łyżki)
- cukier puder do smaku
Przepis pochodzi z 334. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Truskawki obrać i umyć. Przełożyć do blendera, posłodzić, dorzucić miętę i zmiksować na gładki mus.
Serek zmiksować z jogurtem, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem. Przelać do pucharków. Delikatnie nałożyć mus. Schłodzić w lodówce.
Przed podaniem udekorować prażonymi płatkami migdałów i bratkami (kwiaty są jadalne).
Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!