Mus truskawkowy z kremem mascarpone

Chwila słodkiego zapomnienia? Wypróbuj przepis na mocno orzeźwiający mus truskawkowy z serkiem mascarpone. Jeśli nie masz świeżych truskawek, mrożone również sprawdzą się wyśmienicie.

Mus truskawkowy z kremem mascarpone
Mus truskawkowy z kremem mascarponePolsat

Składniki

  • 600 g truskawek
  • listki mięty
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sok z ½ cytryny
  • płatki migdałów i bratki do dekoracji

na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • skórka i sok z cytryny (2-3 łyżki)
  • cukier puder do smaku

Przepis pochodzi z 334. odcinka programu "Ewa gotuje".

"Ewa gotuje": Mus truskawkowy z kremem mascarponePolsat

Sposób przygotowania:

Truskawki obrać i umyć. Przełożyć do blendera, posłodzić, dorzucić miętę i zmiksować na gładki mus.

Serek zmiksować z jogurtem, skórką i sokiem z cytryny oraz cukrem. Przelać do pucharków. Delikatnie nałożyć mus. Schłodzić w lodówce.

Przed podaniem udekorować prażonymi płatkami migdałów i bratkami (kwiaty są jadalne).

Nie czekaj do ostatniej chwili, pobierz za darmo program PIT 2020 lub rozlicz się online już teraz!

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas