Mus z karmelizowanymi jabłkami, miętą i filetami z pomarańczy

Wyśmienity, czekoladowy deser z aksamitnymi jabłkami karmelizowanymi.

Mus czekoladowy z karmelizowanymi jabłkami, miętą i filetami z pomarańczy
Mus czekoladowy z karmelizowanymi jabłkami, miętą i filetami z pomarańczyPolsat
Mus z karmelizowanymi jabłkami, miętą i filetami z pomarańczy (Ipla/Polsat)

Składniki

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 150 g śmietany 30%
  • 2 laski wanilii
  • 2 jabłka
  • 50 g cukru
  • mięta
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Masło rozpuścić w rondelku, dolać śmietankę i wymieszać. Wrzucić podzieloną na kawałki czekoladę oraz laskę wanilii, wsypać cukier i mieszać do rozpuszczenia składników. Wlać do pucharków.

Na tarce zetrzeć jabłka, na patelni rozpuścić masło i umieścić na niej starte jabłka, dolać sok wyciśnięty z pomarańczy. Pozostałe pomarańcze pokroić na kawałeczki i udekorować nimi pucharki. Na sam wierzch ułożyć mus jabłkowy z patelni i listki mięty. Smacznego!

Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas