Musaka
Musaka to danie popularne w kuchni greckiej. Parmezan, bakłażan i wołowina... coś pysznego!
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany oczyść, pokrój w plastry i posyp solą. Po 15 minutach odsącz je na papierowym ręczniku i usmaż na rozgrzanej oliwie.
2. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a cebule drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż mięso. Dodaj czosnek, cebulę, pomidory, koncentrat i oregano. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Następnie podduś.
4. Jajka wymieszaj z mąką i mlekiem, podgrzej, mieszając. Przypraw sos.
5. W żaroodpornym naczyniu ułóż bakłażany i rozłóż połowę parmezanu. Przykryj farszem, polej sosem, posyp resztą sera. Piecz 30 minut w temp. 200°C.
Zobacz także: