Musaka
Musaka to danie popularne w kuchni greckiej. Parmezan, bakłażan i wołowina... coś pysznego!
Składniki
- 2 bakłażany
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 80 dag wołowego mięsa mielonego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- oregano
- oliwa
- cynamon mielony
- szklanka mleka
- 3 jajka
- łyżka mąki
- 2 łyżeczki parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany oczyść, pokrój w plastry i posyp solą. Po 15 minutach odsącz je na papierowym ręczniku i usmaż na rozgrzanej oliwie.
2. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a cebule drobno posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż mięso. Dodaj czosnek, cebulę, pomidory, koncentrat i oregano. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Następnie podduś.
4. Jajka wymieszaj z mąką i mlekiem, podgrzej, mieszając. Przypraw sos.
5. W żaroodpornym naczyniu ułóż bakłażany i rozłóż połowę parmezanu. Przykryj farszem, polej sosem, posyp resztą sera. Piecz 30 minut w temp. 200°C.
Zobacz także: