Musaka

Musaka to danie popularne w kuchni greckiej. Parmezan, bakłażan i wołowina... coś pysznego!

Musaka z wołowiną i bakłażanem
Musaka z wołowiną i bakłażanem123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  • 80 dag wołowego mięsa mielonego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz
  • oregano
  • oliwa
  • cynamon mielony
  • szklanka mleka
  • 3 jajka
  • łyżka mąki
  • 2 łyżeczki parmezanu

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany oczyść, pokrój w plastry i posyp solą. Po 15 minutach odsącz je na papierowym ręczniku i usmaż na rozgrzanej oliwie.

2. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a cebule drobno posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż mięso. Dodaj czosnek, cebulę, pomidory, koncentrat i oregano. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cynamonem. Następnie podduś.

4. Jajka wymieszaj z mąką i mlekiem, podgrzej, mieszając. Przypraw sos.

5. W żaroodpornym naczyniu ułóż bakłażany i rozłóż połowę parmezanu. Przykryj farszem, polej sosem, posyp resztą sera. Piecz 30 minut w temp. 200°C.

Zobacz także:

Zapiekanka z bakłażana i koziego seraStyl.pl
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas