Musaka z wołowiną
Jeśli szukasz inspiracji na pożywne danie z pieca, oto propozycja, która zachwyci wszystkich domowników. Pożywna zapiekanka smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Sposób przygotowania:
1. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry. Oprósz solą i pieprzem. Odłóż na pół godziny, by puściły sok. Osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż plastry bakłażana i usmaż je z obu stron. Zdejmij. Na tej samej patelni podsmaż ziemniaki. Zdejmij. Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej porcję oliwy. Włóż cebulę i zeszklij ją. Dołóż mięso. Przesmaż je. Wlej zmiksowane pomidory. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zaciągnij koncentratem pomidorowym.
2. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż warstwowo: ziemniaki, 1/2 bakłażanów, mięso i 1/2 bakłażanów. Masło rozgrzej. Oprósz mąką. Smaż, mieszając. Wlej mleko i podgrzewaj, mieszając. Dodaj roztrzepane jajka i starty ser. Wymieszaj. Beszamelem polej musakę. Piecz 30 minut w 180°C.
Zobacz także: