Reklama

Musaka z wołowiną

Jeśli szukasz inspiracji na pożywne danie z pieca, oto propozycja, która zachwyci wszystkich domowników. Pożywna zapiekanka smakuje pysznie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki

  • 700 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 bakłażany
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła, oliwa
  • 2 jajka, sól, pieprz
  • 600 ml mleka
  • 150 g tartego żółtego sera

Sposób przygotowania:

1. Bakłażany pokrój wzdłuż w plastry. Oprósz solą i pieprzem. Odłóż na pół godziny, by puściły sok. Osusz papierowym ręcznikiem. Ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej oliwę. Włóż plastry bakłażana i usmaż je z obu stron. Zdejmij. Na tej samej patelni podsmaż ziemniaki. Zdejmij. Cebulę obierz i posiekaj. Rozgrzej porcję oliwy. Włóż cebulę i zeszklij ją. Dołóż mięso. Przesmaż je. Wlej zmiksowane pomidory. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Zaciągnij koncentratem pomidorowym. 

Reklama

2. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż warstwowo: ziemniaki, 1/2 bakłażanów, mięso i 1/2 bakłażanów. Masło rozgrzej. Oprósz mąką. Smaż, mieszając. Wlej mleko i podgrzewaj, mieszając. Dodaj roztrzepane jajka i starty ser. Wymieszaj. Beszamelem polej musakę. Piecz 30 minut w 180°C.

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy