Muszelki, nitki, uszka

Makaron z cukinią
Makaron z cukinią123RF/PICSEL

Makaron na zimno z cukinią i mozzarellą

Składniki

  • 300 g makaronu rotelle (kółka, kierownice),
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1/3 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 80 ml oliwy,
  • 2 cukinie pokrojone w cienkie krążki (w sezonie wiosenno-letnim dodatkowo 8 kwiatów cukinii z usuniętymi pręcikami, porwanych na mniejsze kawałki),
  • 250 g mozzarelli podzielonej na mniejsze części,
  • po 1/4 szklanki porwanych liści mięty,
  • bazylii i natki pietruszki,
  • drobno starty parmezan,
  • sól, pieprz do smaku
3
Makaron pietruszkowy
Makaron pietruszkowy123RF/PICSEL

Pietruszkowy makaron stracci z surową rybą, kaparami i rukolą

Składniki

  • 250 g świeżego dorsza atlantyckiego lub tuńczyka pokrojonego w cienkie plasterki (sashimi),
  • 20 g odsączonych solonych kaparów,
  • drobno starta skórka z 1 cytryny,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • rukola i natka pietruszki do podania,
  • sól, pieprz do smaku

na pietruszkowy stracci

  • 1,5 szklanki natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 300 g mąki pszennej typu 00 (włoska do makaronów) lub typu 550,
  • maszynka do makaronu

na czosnkową oliwę

  • 100 ml oliwy extra virgin,
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w płatki
3 osób
Makaron z brokulami
Makaron z brokulami123RF/PICSEL

Makaron orecchiette z brokułami, anchois i ricottą

Składniki

  • 100 ml oliwy,
  • 300 g brokułów, podzielonych na maleńkie różyczki,
  • 6 filetów anchois,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • drobno starta skórka i sok z cytryny,
  • pół łyżeczki suszonych płatków chilli,
  • 400 g makaronu orecchiette (z wł. uszka),
  • 40 g drobno startego parmezanu,
  • dodatkowo 2 łyżki do podania,
  • sól, pieprz do smaku

na domową ricottę (lub użyj 350 g gotowej ricotty)

  • 375 ml tłustego lub półtłustego świeżego mleka (nie UHT),
  • 185 ml maślanki,
  • 125 ml śmietany,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól morska
4
Makaron z oliwkami
Makaron z oliwkami123RF/PICSEL

Makaron tacconi z oliwkami, orzeszkami pinii i oregano

Składniki

  • 400 g makaronu tacconi (z wł. łatki),
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 120 g liguryjskich oliwek bez pestek (kupisz m.in. na www.masala.com.pl),
  • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii,
  • 120 ml oliwy,
  • 2 łyżki drobno posiekanego oregano,
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego,
  • drobno starty ser pecorino,
  • sól, pieprz
4-6 osób
Makaron z krewetkami
Makaron z krewetkami123RF/PICSEL

Makaron vesuvio z krewetkami, białym winem i pomidorami

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół małej czerwonej cebuli drobno posiekanej,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • pół czerwonej papryczki chilli drobno posiekanej,
  • 150 ml wytrawnego białego wina,
  • 500 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół,
  • 10 obranych dużych krewetek pokrojonych na mniejsze kawałki,
  • 400 g makaronu vesuvio (muszelki),
  • sól,
  • pieprz,
  • cząstki cytryny do podania

na chilli pangrattato

  • 50 ml oliwy,
  • 70 g drobnych okruchów chleba,
  • 1 czerwona papryczka chilli drobno posiekana,
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
  • drobno starta skórka z 1 cytryny,
  • sól, pieprz
4
Makaron z groszkiem
Makaron z groszkiem123RF/PICSEL

Spaghetti z groszkiem, miętą i boczkiem

Składniki

  • 400 g spaghetti,
  • 50 ml oliwy,
  • 80 g włoskiego boczku pancetta lub wędzonego boczku drobno pokrojonego,
  • pół cebuli drobno posiekanej,
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 150 ml bulionu drobiowego,
  • 250 g mrożonego zielonego groszku,
  • pół szklanki drobno porwanych liści mięty,
  • drobno starty ser pecorino,
  • sól, pieprz do smaku
4
Twój Styl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?