Muszelki, nitki, uszka
Makaron nie jest wynalazkiem włoskim. Ale to Włosi wymyślili ponad sto jego rodzajów! I co najmniej tysiąc dodatków oraz sosów, z którymi można go zjeść. Wnioski? Bez makaronu kuchnia włoska jest jak lato bez słońca. Kto chce ją poznać, powinien nauczyć się kilku przepisów na dobrą pastę.
Suszone makarony, robione z mąki otrzymywanej z twardej pszenicy durum i wody, pochodzą z południa Włoch. Specjalność północy? Pasta fresca, świeży makaron jajeczny ze zwykłej mąki pszennej.
Wrzuć makaron do wrzątku na 6-8 minut, ugotuj al dente. Odcedź, opłucz zimną wodą, przełóż do miski. Wymieszaj sok z cytryny z octem balsamicznym, cebulą, czosnkiem i odstaw na 2-3 minuty, aż cebula zmięknie. Dolej oliwę i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie dodaj cukinię (i kwiaty), mozzarellę i zioła. Wymieszaj wszystkie składniki z makaronem. Posyp startym parmezanem.Przygotuj makaron stracci (z wł. szmatki, skrawki). Blanszuj natkę we wrzątku 10 sekund, odsącz, opłucz w zimnej wodzie. Odciśnij jej nadmiar, by jak najlepiej wysuszyć natkę. Zmiksuj ją z jajkami, mąką i szczyptą soli. Gdy masa będzie jednolita, przełóż ją na blat posypany mąką i zagnieć ciasto o gładkiej konsystencji. Zawiń je w folię spożywczą i odstaw na godzinę.
W rondlu na średnim ogniu rozgrzej oliwę z czosnkiem. Duś 4-6 minut, pilnując, by czosnek się nie przypalił. Odwiń ciasto z folii i podziel na cztery części. Trzy porcje ciasta okryj lnianą ściereczką, żeby nie wyschło. Czwartą oprósz mąką, rozwałkuj (cienko, ok. 2 mm) w maszynce do makaronu na najszerszym ustawieniu. Zrób tak ze wszystkimi porcjami ciasta.
Pokrój je w romby i wyłóż na blachę oprószoną mąką. Wrzucaj makaron do dużego garnka z osolonym wrzątkiem, gotuj 2-3 minuty al dente. Odcedź, nie płucz. Wymieszaj go z czosnkową oliwą, rybą, kaparami, skórką, sokiem z cytryny i octem. Posyp rukolą i natką. Jeszcze raz wymieszaj, podawaj na ciepło.
Najpierw przygotuj ricottę. Na średnim ogniu zagrzej mleko z maślanką, śmietaną, sokiem z cytryny i 1 łyżeczką soli morskiej. Gotuj 10-12 minut, aż twaróg się oddzieli. Zdejmij rondel z ognia i odstaw na 15 minut. Następnie przełóż masę do sitka wyłożonego gazą i odstaw do odsączenia. Wstaw na 30 minut do lodówki.
Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wrzuć do niej 2/3 brokułów. Smaż 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj anchois, czosnek, skórkę cytryny i chilli. Duś minutę, zdejmij z ognia.
Wrzuć makaron do wrzątku na 10-12 minut, ugotuj al dente. Odcedź, lecz pozostaw odrobinę wody w garnku. Ponownie wrzuć do niego makaron, dodaj mieszankę brokułową, sok z cytryny i pozostałe brokuły. Wymieszaj z parmezanem. Przed podaniem do każdej porcji dodaj 3-4 łyżeczki ricotty.
Ugotuj w osolonej wodzie makaron al dente (8-10 minut). Następnie odcedź go, zostawiając odrobinę wody w garnku. Ponownie wrzuć do niego makaron. Podczas gotowania makaronu utrzyj w moździerzu czosnek ze szczyptą soli. Wrzuć oliwki, orzeszki i rozetrzyj na gładką masę. Następnie dodaj oliwę, ocet oraz zioła i starannie wymieszaj sos z makaronem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp makaron serem pecorino.
Najpierw przygotuj chilli pangrattato. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu i wrzuć na nią okruchy chleba. Smaż 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż chleb się zrumieni. Dodaj chilli, czosnek, skórkę z cytryny, sól, pieprz i duś minutę. Zdejmij z kuchenki. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i na średnim ogniu (5-6 minut) zeszklij cebulę z czosnkiem i chilli. Dolej wino, podgrzej, nie doprowadzaj do wrzenia. Dodaj pomidory, dopraw solą, pieprzem i duś 5-6 minut, czasem mieszając. Dorzuć krewetki i duś 1-2 minuty. Ugotuj makaron al dente (8-10 minut). Wymieszaj z sosem. Podawaj z dodatkiem chilli pangrattato i cząstkami cytryny.
Do osolonego wrzątku wrzuć makaron i ugotuj al dente (6-8 minut). Odcedź go, ale pozostaw odrobinę wody w garnku. Ponownie wrzuć do niego makaron. Na patelni rozgrzej na średnim ogniu oliwę, wrzuć boczek i smaż 3-4 minuty, aż będzie chrupki. Dodaj cebulę, czosnek i zeszklij je przez 3-4 minuty. Wlej wino i bulion i duś, nie doprowadzając do wrzenia. Dorzuć groszek, dusząc go 2-3 minuty. Zdejmij z kuchenki, dopraw solą, pieprzem, rozgnieć groszek. Powstały sos wymieszaj z makaronem. Spaghetti posyp miętą i serem pecorino.