Muszle nadziewane mięsem mielonym

Małe przyjęcie w bliskim gronie nie może się obyć bez pysznych przekąsek!

Przekąska idealna na przyjęcie w gronie znajomych
Przekąska idealna na przyjęcie w gronie znajomych123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

na sos

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą.

2. Na oleju zeszklić posiekane cebule, dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zrumienią, podlać 2 łyżkami wrzącej wody i dusić na małym ogniu 20 min. Wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellą. Farszem napełnić muszle.

3. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, doprawić, dusić na małym ogniu 30 minut, mieszając. Sos wlać do żaroodpornego naczynia, włożyć muszle, podgrzać w piekarniku 10 min. Posypać posiekaną natką.

Zobacz także:

Zielone curry z łososiemStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas