Reklama

Muszle nadziewane mięsem mielonym

Małe przyjęcie w bliskim gronie nie może się obyć bez pysznych przekąsek!

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu conchiglioni (duże muszle)
  • 50 dag mielonego mięsa wołowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Składniki na sos

  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą. 

2. Na oleju zeszklić posiekane cebule, dodać mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zrumienią, podlać 2 łyżkami wrzącej wody i dusić na małym ogniu 20 min. Wymieszać z pokrojoną w kostkę mozzarellą. Farszem napełnić muszle. 

3. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pomidory, doprawić, dusić na małym ogniu 30 minut, mieszając. Sos wlać do żaroodpornego naczynia, włożyć muszle, podgrzać w piekarniku 10 min. Posypać posiekaną natką.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy