Przygotowanie:
1. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na około 60 minut. Formę do tarty posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Spód i boki wylep ciastem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli. Piecz 10-15 minut w temperaturze 180°C. Usuń fasolę.
2. Koperek, natkę pietruszki oraz szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Szpinak umyj a następnie zblanszuj we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 30 sekund). Gdy przestygnie, drobno posiekaj. Pomidorki umyj i osusz.
3. Do rozmąconych jajek dodaj serek śmietankowy, śmietanę, sok z cytryny, posiekaną zieleninę, starty ser, wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Masę wylej na podpieczony spód, na wierzchu rozłóż pomidorki. Piecz ok. 30 min w temperaturze 180°C.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Porcja: 490 kilokalorii