Reklama
Na grzyby!

Przepisy na dania z grzybami

Prawdziwki, podgrzybki, kurki... Jesienią w kuchni królują grzyby. To one sprawiają, że nawet najprostsze dania zyskują wyjątkowy smak!

Prawdziwki, podgrzybki, kurki... Jesienią w kuchni królują grzyby. To one sprawiają, że nawet najprostsze dania zyskują wyjątkowy smak!


Makaron z kurkami

Składniki:

500 g świeżych kurek

Pęczek cebulki

100 g boczku wędzonego

300 g makaronu  Tagliatelle

Sól, pieprz

3-4 łyżki oleju

Kurki oczyścić, umyć, osuszyć, większe poprzekrawać.

Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oleju usmażyć pokrojony w paski boczek, dodać kurki, smażyć 5 minut. Dodać pokrojoną cebulkę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, zmieszać z grzybami, nakładać na talerze.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
 

Reklama

 

Polędwiczki z prawdziwkami i masłem cytrynowym

Składniki:

100 g wędzonego boczku

500 g prawdziwków

10 gałązek tymianku

1 kg ziemniaków

Sól

Cytryna

4 łyżki oleju

4 medaliony z polędwicy wołowej

Sól, pieprz

75 g masła

200 ml mleka

Gałka muszkatołowa

Boczek pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plastry. Z tymianku oberwać listki.

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku. Z cytryny zetrzeć skórkę. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, mięso smażyć 2 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do rozgrzanego do 100 st. C piekarnika na 15 minut.

Boczek usmażyć na chrupko, zdjąć z patelni.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 25 g masła, usmażyć grzyby, dodać skórkę z cytryny i listki tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Dodać boczek.

Mleko podgrzać z 50 g masła. Ziemniaki ubijać, dodając mleko z masłem. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Mięso podawać z grzybami i ziemniaczanym puree. Dekorować tymiankiem

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


 

Gulasz z podgrzybków

Składniki:

500 g podgrzybków

100 g wędzonego boczku

100 g szalotek

20 g masła

Po 375 g gulaszy wołowego i wieprzowego

Sól, czarny pieprz

 Słodka papryka

2 listki laurowe

0,25 l czerwonego wytrawnego wina

0,5 l bulionu

200 g marchewki

30 g mąki

3 łyżki śmietany

Pęczek natki pietruszki

Grzyby oczyścić, pokroić. Boczek pokroić w kostkę, szalotki poprzekrawać na pół

Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć boczek. Dodać grzyby i szalotki, usmażyć, zdjąć. W pozostałym tłuszczu, porcjami,  obsmażać mięso.

Mięso, szalotki i grzyby znowu umieścić w garnku. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać listek laurowy, wlać czerwone wino i bulion. Gotować pod przykryciem 1,5 godziny. 15-20 minut przed końcem gotowania dodać marchewkę. Mąkę zmieszać z niewielką ilością zimnej wody i zaciągnąć nią gulasz. Gotować jeszcze 5 minut. Dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta

 

Kociołek myśliwski  z grzybami

Składniki:

2 cebule

2 czerwone papryki

500 g pieczarek lub innych grzybów

600 g ziemniaków

1 kg gulaszu wołowego

3 łyżki oleju

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Sól, pieprz

Słodka papryka

Listek laurowy

50 g śmietany

Natka pietruszki

Cebulę obrać i pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. Grzyby poprzekrawac na pół. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso.

Przełożyć do dużym garnka, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć.

Na pozostałym na patelni tłuszczu smażyć pieczarki, paprykę i cebulę.

Do mięsa dodać połowę ziemniaków i papryki. Doprawić solą, pieprzem i papryką.

Wlać 1,5 l wody, dodać listek laurowy. Gotować 2 godziny. 20 minut przed końcem gotowania dodać pozostałe ziemniaki, a po 10 minutach grzyby i pozostałą paprykę. Wlać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawac posypane natką.

10 pomysłów na szybki obiad

Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka

Proste potrawy z mięsa mielonego

12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta


Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: kurki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy