Przepisy na dania z grzybami
Prawdziwki, podgrzybki, kurki... Jesienią w kuchni królują grzyby. To one sprawiają, że nawet najprostsze dania zyskują wyjątkowy smak!
Składniki:
500 g świeżych kurek
Pęczek cebulki
100 g boczku wędzonego
300 g makaronu Tagliatelle
Sól, pieprz
3-4 łyżki oleju
Kurki oczyścić, umyć, osuszyć, większe poprzekrawać.
Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na oleju usmażyć pokrojony w paski boczek, dodać kurki, smażyć 5 minut. Dodać pokrojoną cebulkę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, zmieszać z grzybami, nakładać na talerze.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
100 g wędzonego boczku
500 g prawdziwków
10 gałązek tymianku
1 kg ziemniaków
Sól
Cytryna
4 łyżki oleju
4 medaliony z polędwicy wołowej
Sól, pieprz
75 g masła
200 ml mleka
Gałka muszkatołowa
Boczek pokroić w kostkę. Grzyby oczyścić, pokroić w cienkie plastry. Z tymianku oberwać listki.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonym wrzątku. Z cytryny zetrzeć skórkę. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, mięso smażyć 2 minuty z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do rozgrzanego do 100 st. C piekarnika na 15 minut.
Boczek usmażyć na chrupko, zdjąć z patelni.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i 25 g masła, usmażyć grzyby, dodać skórkę z cytryny i listki tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Dodać boczek.
Mleko podgrzać z 50 g masła. Ziemniaki ubijać, dodając mleko z masłem. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Mięso podawać z grzybami i ziemniaczanym puree. Dekorować tymiankiem
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
500 g podgrzybków
100 g wędzonego boczku
100 g szalotek
20 g masła
Po 375 g gulaszy wołowego i wieprzowego
Sól, czarny pieprz
Słodka papryka
2 listki laurowe
0,25 l czerwonego wytrawnego wina
0,5 l bulionu
200 g marchewki
30 g mąki
3 łyżki śmietany
Pęczek natki pietruszki
Grzyby oczyścić, pokroić. Boczek pokroić w kostkę, szalotki poprzekrawać na pół
Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć boczek. Dodać grzyby i szalotki, usmażyć, zdjąć. W pozostałym tłuszczu, porcjami, obsmażać mięso.
Mięso, szalotki i grzyby znowu umieścić w garnku. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać listek laurowy, wlać czerwone wino i bulion. Gotować pod przykryciem 1,5 godziny. 15-20 minut przed końcem gotowania dodać marchewkę. Mąkę zmieszać z niewielką ilością zimnej wody i zaciągnąć nią gulasz. Gotować jeszcze 5 minut. Dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta
Składniki:
2 cebule
2 czerwone papryki
500 g pieczarek lub innych grzybów
600 g ziemniaków
1 kg gulaszu wołowego
3 łyżki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz
Słodka papryka
Listek laurowy
50 g śmietany
Natka pietruszki
Cebulę obrać i pokroić w plasterki, paprykę w kostkę. Grzyby poprzekrawac na pół. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso.
Przełożyć do dużym garnka, dodać koncentrat pomidorowy, przesmażyć.
Na pozostałym na patelni tłuszczu smażyć pieczarki, paprykę i cebulę.
Do mięsa dodać połowę ziemniaków i papryki. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
Wlać 1,5 l wody, dodać listek laurowy. Gotować 2 godziny. 20 minut przed końcem gotowania dodać pozostałe ziemniaki, a po 10 minutach grzyby i pozostałą paprykę. Wlać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Podawac posypane natką.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta