Reklama

Na jagody

Babeczki albo placek.

Babeczki albo placek.


Babeczki z jagodami

Składniki na 18 porcji: Na ciasto: 30 dag mąki, 10 dag cukru, 20 dag masła, 2 żółtka, 1-2 łyżki śmietany, 1 łyżka cukru waniliowego, sól. Na nadzienie: 1 szklanka kremówki, 2 opakowania serka homogenizowanego o smaku waniliowym, sok z cytryny, 50 ml ajerkoniaku, 50 dag jagód, tłuszcz do posmarowania foremek.

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać pokrojone na kawałeczki schłodzone masło. Składniki posiekać długim nożem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko wyrobić rękami ciasto. Zawinąć w folię i schładzać w lodówce około 30 minut.

Reklama

Foremki do babeczek natłuścić. Ciasto rozwałkować. Placek przenieść na wałku na ustawione obok siebie foremki. Dociskać wałkiem do brzegów foremek, odcinając porcje ciasta. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Przykryć pergaminem i suchymi ziarnami fasoli. Piec (200°C) na złoty kolor (10-12 minut).

Kremówkę ubić na sztywno z sokiem cytrynowym. Wymieszać z serkiem waniliowym, likierem i skórką z cytryny. Przygotowanym kremem napełnić ostudzone babeczki. Posypać umytymi i osuszonymi jagodami.

Placek z jagodami

Składniki na 10-12 porcji: 20 dag margaryny do wypieków lub masła, 1 szklanka cukru pudru, aromat waniliowy, 4 jajka, 50 dag jagód (ewentualnie amerykańskich borówek), 2 szklanki mąki pszennej, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Miękką margarynę utrzeć z 3/4 szklanki cukru pudru. Ucierając, wbijać kolejno po jednym jajku. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną (łyżeczkę mąki ziemniaczanej odłożyć) oraz proszek do pieczenia i aromat. Dokładnie wymieszać.

Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Połowę jagód ostrożnie wymieszać z ciastem. Całość rozsmarować na natłuszczonej blasze. Posypać resztą jagód.

Piec około 45 minut w temperaturze 180°C-200°C. Przed wyjęciem zrobić test suchego patyczka. Odstawić do ostygnięcia, a następnie pokroić na porcje.

Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: jagody | wypieki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama