Na twarogowym spodzie
Sposób na szybki obiad.
Składniki
na ciasto
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 15 dag zmielonego sera białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3 łyżki oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
- ½ łyżeczki soli
na farsz
- 40 dag marchewki
- 40 dag cukinii
- 8 dag szynki
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 6 jajek
- 8 dag startego sera żółtego
- 1 łyżka oleju
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 min. Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy. Piecz ok. 25 min w temp. 180°C.
Marchewki obierz i umyj. Cukinię opłucz, osusz. Warzywa pokrój wzdłuż w cienkie paski. Szynkę pokrój w kostkę. Plastry marchewki obgotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 5 min). Na rozgrzanym oleju obsmaż plastry cukinii (po ok. 2 min z każdej strony). Jajka wymieszaj ze śmietanką oraz natkę pietruszki. Dopraw gałką, solą oraz pieprzem.
Na spodzie ułóż połowę marchewki, zalej 1/4 masy śmietanowej. Na to wyłóż połowę cukinii i ¼ masy. Ponownie marchewkę, masę śmietanową, cukinię oraz pozostałą masę śmietanową. Wierzch posyp szynką i startym serem. Piecz 25 min w temp. 180°C.
32/2016 Świat i Ludzie