Reklama

Na twarogowym spodzie

Sposób na szybki obiad.

Czas przyrządzenia: 40 minut

Składniki na ciasto

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 15 dag zmielonego sera białego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 40 dag marchewki
  • 40 dag cukinii
  • 8 dag szynki
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 6 jajek
  • 8 dag startego sera żółtego
  • 1 łyżka oleju
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 min. Formę do tarty posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki formy. Piecz ok. 25 min w temp. 180°C.

Marchewki obierz i umyj. Cukinię opłucz, osusz. Warzywa pokrój wzdłuż w cienkie paski. Szynkę pokrój w kostkę. Plastry marchewki obgotuj we wrzącej, osolonej wodzie (około 5 min). Na rozgrzanym oleju obsmaż plastry cukinii (po ok. 2 min z każdej strony). Jajka wymieszaj ze śmietanką oraz natkę pietruszki. Dopraw gałką, solą oraz pieprzem.

Na spodzie ułóż połowę marchewki, zalej 1/4 masy śmietanowej. Na to wyłóż połowę cukinii i ¼ masy. Ponownie marchewkę, masę śmietanową, cukinię oraz pozostałą masę śmietanową. Wierzch posyp szynką i startym serem. Piecz 25 min w temp. 180°C.

32/2016 Świat i Ludzie

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy