Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą.
Muszle ugotuj al dente, odcedź, włóż z powrotem do garnka i skrop oliwą. Wymieszaj i wyłóż na talerz (porozdzielaj te posklejane).
Białą część pora pokrój w półplasterki.
Na patelni roztop masło razem z oliwą, włóż pory i zeszklij. Dodaj szpinak i dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonymi ziołami. Duś, aż będą miękkie.
Całość podstudź i dodaj kremówkę, mascarpone, kilka kropli soku z cytryny, świeżą miętę i łososia, wymieszaj.
Do muszli włóż nadzienie, następnie układaj je w naczyniu jedna obok drugiej. Gdy skończysz, obłóż całość trzema plasterkami cytryny i posyp szczyptą suszonego oregano.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 190˚C przez 12 minut, aż ładnie się zarumienią.
Podawaj, skrapiając resztą cytryny.