Nadziewane papryki
Znana od setek lat, zapomniana, teraz wraca na nasze talerze. Kasza jaglana- to właśnie ona pomoże ci w walce o dobre samopoczucie.
Składniki
- 4 zielone papryki
- 50 dag mielonego mięsa
- 20 dag kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 20 dag pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- pół papryczki chili
- 4 plastry sera żółtego
- sól i pieprz
- pieprz cayenne
- tymianek
- oregano
- pęczek koperku
- 2 szklanki bulionu
- przecier pomidorowy
- łyżka mąki
- oliwa
- szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane cebule i podsmaż. Gdy się zeszklą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili. Całość podsmaż, po czym dodaj mięso mielone, oregano i tymianek. Następnie wrzuć podsmażone pieczarki, ugotowaną na sypko kaszę jaglaną i pół pęczka posiekanego koperku. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i wymieszaj.
2. Papryki umyj i zetnij górne części. Oczyść środek i wypełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, wlej bulion i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. do 200°C przez ok. 40 minut. Pięć minut przed końcem połóż ser i przykryj odciętą częścią. Po upieczeniu posyp posiekanym szczypiorkiem.
3. Sos z pieczenia zlej do rondelka, dodaj przecier pomidorowy, sól oraz pieprz. Gotuj, aż zgęstnieje.
Zobacz także: