Reklama

Nadziewane papryki

Znana od setek lat, zapomniana, teraz wraca na nasze talerze. Kasza jaglana- to właśnie ona pomoże ci w walce o dobre samopoczucie.

Składniki

  • 4 zielone papryki
  • 50 dag mielonego mięsa
  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 2 cebule
  • 20 dag pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 4 plastry sera żółtego
  • sól i pieprz
  • pieprz cayenne
  • tymianek
  • oregano
  • pęczek koperku
  • 2 szklanki bulionu
  • przecier pomidorowy
  • łyżka mąki
  • oliwa
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekane cebule i podsmaż. Gdy się zeszklą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczkę chili. Całość podsmaż, po czym dodaj mięso mielone, oregano i tymianek. Następnie wrzuć podsmażone pieczarki, ugotowaną na sypko kaszę jaglaną i pół pęczka posiekanego koperku. Dopraw do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne i wymieszaj. 

2. Papryki umyj i zetnij górne części. Oczyść środek i wypełnij farszem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym, wlej bulion i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. do 200°C przez ok. 40 minut. Pięć minut przed końcem połóż ser i przykryj odciętą częścią. Po upieczeniu posyp posiekanym szczypiorkiem. 

Reklama

3. Sos z pieczenia zlej do rondelka, dodaj przecier pomidorowy, sól oraz pieprz. Gotuj, aż zgęstnieje.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy