Nadziewane pieczarki
Składniki
- 1 szklanka gęsty przecier pomidorowy
- 1 łyżka oliwa
- 5 łyżek tarty parmezan
- suszony tymianek i bazylia
- 30 dag mieszane mięso mielone
- sól, pieprz
- cebula
- pół łyżeczki ostra papryka
- 8 sztuk pieczarki duże
- połówka czerwona papryka
3-4 osób
Warzywa obrać, oczyścić, opłukać. Cebulę oraz paprykę pokroić w bardzo drobną kosteczkę. W misce umieścić mięso mielone, dodać pokrojone warzywa, 2 łyżki parmezanu, paprykę ostrą, szczyptę soli oraz pieprzu. Wszystko razem wyrobić aby składniki dobrze się połączyły.
Z pieczarek usunąć nóżki, posiekać je i podsmażyć na oliwie, zalać przecierem, doprawić solą, pieprzem, suszonymi ziołami i dusić 10 minut.
Do naczynia żaroodpornego wlać sos. Kapelusze grzybów napełnić farszem mięsnym, ułożyć na sosie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypać pozostałym parmezanem.