Najlepsze frytki na świecie

Klasyczne, chrupiące, najlepiej smakują z solą. Trudno im się oprzeć.

Frytki
Frytkimateriały prasowe

Składniki

  • 1 kg ziemniaków typu B (wszechstronne: na przykład irga, irys) lub typu A (sałatkowe: denar, lord, wineta)
  • 3 litry wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 kostki smalcu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
4 - 6

Młode ziemniaki dokładnie myjemy. Zimowe ziemniaki myjemy i obieramy.Kroimy na równe kawałki o grubości 1 x 1 centymetr lub na przykład 1 centymetr x 3 milimetry. Grunt, by wszystkie frytki były takie same. Dzięki temu będą się równo smażyć.

Do garnka z 3 litrami wrzątku dodajemy 3 łyżki cukru, 1 łyżkę soli (opcjonalnie, jeśli chcemy, by były od razu słone). Gdy woda się zagotuje, wrzucamy frytki na 2-3 minuty. Delikatnie osączamy na papierowym ręczniku i wrzucamy w czterech partiach na rozgrzany tłuszcz. Jeśli wrzucimy za dużo frytek naraz, te ugotują się i rozpadną, zamiast się usmażyć.

Jedna porcja dużych frytek o grubości 1x1 centymetr smaży się około 10-15 minut, cienkich o przekroju 5x5 milimetrów - około 7 minut. Rumiane frytki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy na papierze kuchennym. Solimy (jeśli woda nie była osolona) i zajadamy ze smakiem.

Przepis pochodzi z książki Jurka Sobieniaka "Street food. Głód ulicy." Wydawnictwo Pascal.

Jurek Sobieniak "Street food. Głód ulicy."
Jurek Sobieniak "Street food. Głód ulicy."materiały prasowe
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas