Najlepsze przepisy z angielskim kremem cytrynowym
Krem cytrynowy (lemon curd) jest tak pyszny, że można go jeść samego, ale najczęściej jest stosowany jako dodatek do ciast i deserów.
Domowy krem można przechowywać w lodówce nawet 5 dni - w tym czasie warto wypróbować różne przepisy. My podajemy dwa: na pyszne torciki limonkowe i ciasto imbirowe z bitą śmietaną.
Klasyczna wersja bazuje na jajkach, cytrynach i maśle, ale dla osób cierpiących na alergie podajemy też wersją bez jajek
Składniki:
- 4 żółtka
- Pół szklanki cukru
- Skórka starta z 4 cytryn
-Sok z 4 cytryn
- Szczypta soli
- 6 łyżek masła
Przygotowanie:
Do rondelka nalać nieco wody i zagotować, zredukować ogień. W metalowej misce umieścić wszystkie składniki oprócz masła i roztrzepać trzepaczką. Umieścić miskę na rondelku (dno miski nie powinno dotykać wody) i ubijać krem na parze przez 7-10 minut, aż zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać dalej stopniowo dodając masło. Przetrzeć przez sito. Ostudzić. Można przechowywać przez 5 dni w lodówce.
Składniki:
- Opakowanie budyniu waniliowego
- 0,25 l soku z cytryny
- Skórka otarta z cytryny
- 200 g cukru - 25 g masła
Przygotowanie:
Słoik dobrze wymyć. Budyń wymieszać z 3 łyżkami soku. Pozostały sok zagotować. Dodać startą skórkę, budyń i cukier i zagotować, cały czas mieszając. Dodać tłuszcz. Nałożyć do słoika i zakręcić. Można przechowywać w lodówce tydzień.
Składniki na 6 sztuk:
- 25 g masła
- 160 g kruchych ciastek
- 200 g kremowego twarożku
- 75 g kremu cytrynowego (lemon curd)
- 200 g śmietany kremówki
- 4 białka z jajka
- 2 łyżki cukru
- Pół limonki do dekoracji
- Olej do foremek
Przygotowanie:
Silikonową formę na 6 muffinek posmarować olejem. Kruche ciastka umieścić w woreczku i wałkować, aby się pokruszyły, a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Papier do pieczenia ułożyć na desce do krojenia i za pomocą foremki do deserów (7 cm O) uformować z powstałej masy 6 krążków. Odstawić w chłodne miejsce.
Twarożek wymieszać z kremem cytrynowym. 100 g śmietany ubić i dodać. Białka ubić na sztywno, wsypując cukier i wmieszać do masy twarogowej. Gotową masę nałożyć do formy.
Piekarnik rozgrzać do 150 st. C. Silikonową formę ustawić na blasze, na którą wlać wodę (forma powinna stać w wodzie). Piec 20 minut.
Studzić 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i ostrożnie wyjąć.
"Spody" ułożyć na torcikach, lekko docisnąć i wstawić do zamrażalnika na godzinę.
Torciki wybić z foremek i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Limonkę podzielić na 6 cząstek. Pozostałą śmietanę ubić. Torciki dekorować śmietaną i kawałkami limonki.
Składniki:
- 75 g kandyzowanego imbiru
- 200 g masła
- 350 g cukru
- Pół łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- Sól
-3 jajka
- 150 g mąki
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 cytryny
- 1 kg śmietany kremówki
- 4 opakowania fixu do śmietany
- Słoik kremu cytrynowego (320 g)
- Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Imbir kandyzowany posiekać. Masło, 200 g cukru, cynamon, mielony imbir i szczyptę soli wymieszać za pomocą robota kuchennego na kremową masę (2-3 minuty). Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z orzechami, imbirem kadyzowanym i proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta.
Ciasto nałożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) piec 10-15 minut. Odstawić, aby ostygło.
Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę ubić (dodać fix), wmieszać 150 g cukru, sok i skórkę z cytryny. Śmietanę nałożyć na ciasto (ciasto umieścić w prostokątnej obręczy), wyrównać i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Nałożyć kleksy z kremu cytrynowego. Zdjąć obręcz. Ciasto pokroić.