Najlepsze przepisy z angielskim kremem cytrynowym
Krem cytrynowy (lemon curd) jest tak pyszny, że można go jeść samego, ale najczęściej jest stosowany jako dodatek do ciast i deserów.

Domowy krem można przechowywać w lodówce nawet 5 dni - w tym czasie warto wypróbować różne przepisy. My podajemy dwa: na pyszne torciki limonkowe i ciasto imbirowe z bitą śmietaną.
Klasyczna wersja bazuje na jajkach, cytrynach i maśle, ale dla osób cierpiących na alergie podajemy też wersją bez jajek
Klasyczny krem cytrynowy (lemon curd)
Składniki:
- 4 żółtka - Pół szklanki cukru - Skórka starta z 4 cytryn -Sok z 4 cytryn - Szczypta soli - 6 łyżek masła
Przygotowanie:
Do rondelka nalać nieco wody i zagotować, zredukować ogień. W metalowej misce umieścić wszystkie składniki oprócz masła i roztrzepać trzepaczką. Umieścić miskę na rondelku (dno miski nie powinno dotykać wody) i ubijać krem na parze przez 7-10 minut, aż zgęstnieje. Zdjąć z pary i ubijać dalej stopniowo dodając masło. Przetrzeć przez sito. Ostudzić. Można przechowywać przez 5 dni w lodówce.

Lemon curd bez jajek
Składniki:
- Opakowanie budyniu waniliowego - 0,25 l soku z cytryny - Skórka otarta z cytryny - 200 g cukru - 25 g masła
Przygotowanie:
Słoik dobrze wymyć. Budyń wymieszać z 3 łyżkami soku. Pozostały sok zagotować. Dodać startą skórkę, budyń i cukier i zagotować, cały czas mieszając. Dodać tłuszcz. Nałożyć do słoika i zakręcić. Można przechowywać w lodówce tydzień.
Torciki limonkowe

Składniki na 6 sztuk:
- 25 g masła - 160 g kruchych ciastek - 200 g kremowego twarożku - 75 g kremu cytrynowego (lemon curd) - 200 g śmietany kremówki - 4 białka z jajka - 2 łyżki cukru - Pół limonki do dekoracji - Olej do foremek
Przygotowanie:
Silikonową formę na 6 muffinek posmarować olejem. Kruche ciastka umieścić w woreczku i wałkować, aby się pokruszyły, a następnie wymieszać z roztopionym masłem. Papier do pieczenia ułożyć na desce do krojenia i za pomocą foremki do deserów (7 cm O) uformować z powstałej masy 6 krążków. Odstawić w chłodne miejsce.
Twarożek wymieszać z kremem cytrynowym. 100 g śmietany ubić i dodać. Białka ubić na sztywno, wsypując cukier i wmieszać do masy twarogowej. Gotową masę nałożyć do formy.
Piekarnik rozgrzać do 150 st. C. Silikonową formę ustawić na blasze, na którą wlać wodę (forma powinna stać w wodzie). Piec 20 minut.
Studzić 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i ostrożnie wyjąć.
"Spody" ułożyć na torcikach, lekko docisnąć i wstawić do zamrażalnika na godzinę.
Torciki wybić z foremek i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Limonkę podzielić na 6 cząstek. Pozostałą śmietanę ubić. Torciki dekorować śmietaną i kawałkami limonki.
Ciasto imbirowe z kremem cytrynowym

Składniki:
- 75 g kandyzowanego imbiru - 200 g masła - 350 g cukru - Pół łyżeczki cynamonu - 3 łyżeczki mielonego imbiru - Sól -3 jajka - 150 g mąki - 200 g mielonych orzechów laskowych - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 cytryny - 1 kg śmietany kremówki - 4 opakowania fixu do śmietany - Słoik kremu cytrynowego (320 g) - Tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Imbir kandyzowany posiekać. Masło, 200 g cukru, cynamon, mielony imbir i szczyptę soli wymieszać za pomocą robota kuchennego na kremową masę (2-3 minuty). Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszać z orzechami, imbirem kadyzowanym i proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta.
Ciasto nałożyć na posmarowaną tłuszczem blachę, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 st. C) piec 10-15 minut. Odstawić, aby ostygło.
Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę ubić (dodać fix), wmieszać 150 g cukru, sok i skórkę z cytryny. Śmietanę nałożyć na ciasto (ciasto umieścić w prostokątnej obręczy), wyrównać i odstawić na dwie godziny w chłodne miejsce. Nałożyć kleksy z kremu cytrynowego. Zdjąć obręcz. Ciasto pokroić.