Reklama

Najlepszy biszkopt

Możesz użyć dowolnych owoców do dekoracji lub podać z sałatką owocową.

Składniki na biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 180 g cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki dodatkowe

  • konfitura morelowa
  • 2 banany
  • mrożone jagody
  • rum
  • sok z cytryny

 Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i miksuj, aż powstanie gładka masa. Dodaj żółtka i przesiane mąki  z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż  papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp lekko mąką. Przelej ciasto do formy i wygładź wierzch.  Piecz w temperaturze 180˚C około  30 minut. Sprawdź, czy się upiekło,  za pomocą suchego patyczka. 

Borówki przebierz i opłucz. Banany obierz i odetnij końcówki. Następnie pokrój je na dość cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. 

Reklama

Wystudzony biszkopt rozkrój poziomo na dwa blaty. Każdy lekko nasącz kilkoma kroplami rumu. Na jeden blat wyłóż konfiturę i równomiernie ją rozsmaruj.  Wrzuć kilka borówek. Przykryj i dociśnij drugim blatem ciasta.

Na wierzchu zrób dekorację. Ułóż plasterki bananów, wyłóż borówki.

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy