Najlepszy biszkopt
Możesz użyć dowolnych owoców do dekoracji lub podać z sałatką owocową.
Jajka rozbij. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Wsyp cukier i miksuj, aż powstanie gładka masa. Dodaj żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i posyp lekko mąką. Przelej ciasto do formy i wygładź wierzch. Piecz w temperaturze 180˚C około 30 minut. Sprawdź, czy się upiekło, za pomocą suchego patyczka.
Borówki przebierz i opłucz. Banany obierz i odetnij końcówki. Następnie pokrój je na dość cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.
Wystudzony biszkopt rozkrój poziomo na dwa blaty. Każdy lekko nasącz kilkoma kroplami rumu. Na jeden blat wyłóż konfiturę i równomiernie ją rozsmaruj. Wrzuć kilka borówek. Przykryj i dociśnij drugim blatem ciasta.
Na wierzchu zrób dekorację. Ułóż plasterki bananów, wyłóż borówki.